Spullen vermiste cyberexpert Kamphuis gevonden [UPDATE]

Dit artikel delen:

Arjen Kamphuis

In Noorwegen zijn spullen gevonden van de vermiste Nederlandse cyberexpert Arjen Kamphuis. Volgens een Noors tv-station gaat het onder andere om zijn id-kaart. De politie wil in het kader van het onderzoek alleen bevestigen dat het om spullen van Kamphuis gaat, maar deelt niet wat er precies gevonden is.

Een visser meldde in de avond van 12 september 2018 aan de politie dat voor de kust bij de plaatsen Fauske en Rognan, in het noorden van Noorwegen, voorwerpen dreven. Daarop werd de kustwacht ingeschakeld.

De Noorse politie houdt rekening met drie scenario’s: Kamphuis heeft een ongeluk gehad, hij houdt zich schuil, of hij is slachtoffer van een misdrijf. Ook maakte de politie bekend dat Kamphuis waarschijnlijk met de trein naar Rognan is afgereisd, de plek waar de spullen gevonden zijn. 

Telefoon

Eerder werd al bekend dat de telefoon van Kamphuis na zijn verdwijning nog aan heeft gestaan en simkaarten zijn verwijderd. De politie meldde 6 september dat het toestel van Kamphuis op 30 augustus nog is aangezet in een plaatsje in de buurt van Stavanger. Het toestel heeft twintig minuten aangestaan. Daarna zijn de simkaarten verwijderd en is er een Duitse simkaart in het toestel geplaatst. Het is onduidelijk wie dat heeft gedaan.

Er is een rechercheteam op de verdwijning van Kamphuis gezet en er zijn ook Nederlandse rechercheurs bij het onderzoek betrokken. Eerder meldde een getuige dat hij Kamphuis in Denemarken heeft gezien. Daar is ook gezocht, maar na het vinden van de spullen lijkt de zoektocht zich weer vooral op Noorwegen te richten. Kamphuis, die in Amsterdam woont en werkt en in het verleden een tijd in Duitsland woonde, was op vakantie in Noorwegen. Toen hij na die vakantie niet op een privé- en werkafspraken verscheen, werd alarm geslagen.

Wikileaks

Kamphuis is oprichter van het open source adviesbedrijf Gendo en helpt onder meer journalisten, mensenrechtenactivisten en klokkenluiders met computerbeveilging en het op een veilige manier communiceren met bronnen. Hij schreef hij het boek 'Information Security for Journalists'.

Hij zou onder meer een goede bekende zijn van de Australische journalist, programmeur, internetactivist en oprichter van Wikileaks Julian Assange. 

UPDATE: Kajak gevonden

Het ANP meldt dat er een kajak is gevonden in de buurt waar eerder andere spullen van Kamphuis zijn aangetroffen. Volgens het Noorse tv-station TV2 zouden er identiteitspapieren van Kamphuis bijzitten. De kajak is volgens de politie gevonden tijdens een zoektocht die volgde op de vondst van die spullen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-13T10:31:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.