MIVD stopt Russische hack chemische wapenwaakhond

AIVD en Britten helpen operatie Russische militaire inlichtingendienst GRU te verstoren

Dit artikel delen:
Cybercrime worldwide

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft met ondersteuning van de AIVD en Britse collega’s een cyberoperatie door een team van de Russische militaire inlichtingendienst GRU in Den Haag verstoord. Dat gebeurde op 13 april. De operatie was gericht op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Dit stelt het kabinet in een verklaring. Vier Russische inlichtingenofficieren troffen vlak bij het gebouw van de OPCW met specialistische apparatuur voorbereidingen om de netwerken van deze organisatie te hacken. Nederland is gastland van de OPCW en daarmee verantwoordelijk voor het veilig kunnen functioneren van deze internationale organisatie. Om de integriteit van de OPCW te beschermen is deze cyberoperatie van de GRU vroegtijdig verstoord en zijn de Russische inlichtingenofficieren het land uit gezet.

'Rusland: stop!'

Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo 2018

Infosecurity.nl is in combinatie met Data & Cloud Expo dé Nederlandse vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 150 exposanten en meer dan 100 vakinhoudelijke sessies bent u met één event op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cyber security, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control en privacy, governance & risk management.Registreer nu voor een gratis ticket.

‘Deze cyberoperatie tegen de OPCW is onacceptabel. Door deze Russische actie te onthullen, sturen we een duidelijke boodschap: Rusland moet hiermee stoppen’, reageert minister Ank Bijleveld van Defensie. ‘De OPCW is een gerespecteerd internationaal instituut dat 193 staten van over de hele wereld vertegenwoordigt, om gezamenlijk te werken aan een wereld zonder chemische wapens. Als gastland heeft Nederlandse de verantwoordelijkheid om internationale organisaties hier te beschermen. Dat hebben we gedaan.’

Werkwijze

De vier Russische inlichtingenofficieren zijn met een diplomatiek paspoort via Schiphol Nederland binnengekomen. Ze huurden daarna een auto en parkeerden die op de parkeerplaats van het Marriot Hotel in Den Haag, vlakbij de OPCW. De bagageruimte van de auto lag vol met apparatuur om wifi-netwerken te hacken. Deze was geïnstalleerd om op het OPCW-netwerk in te breken. De antenne van deze setup lag op de hoedenplank en was verborgen onder een jas. De apparatuur stond aan, toen de MIVD ingreep.

‘Digitale manipulatie en sabotage vormen een serieuze dreiging. Vandaag hebben we laten zien dat deze dreiging van de GRU ook hier in Nederland met al zijn internationale organisaties actueel is’, concludeert de directeur van de MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim. ‘Daarom is het van essentieel belang dat we die dreiging stoppen. Dat is gelukt. Ik ben dan ook trots op onze inlichtingenmensen.’

MH17

Uit vervolgonderzoek is gebleken dat een van de in Nederland actieve Russische inlichtingenofficieren ook in Maleisië actief was, gericht op het MH17-onderzoek. Bijleveld: ‘We hebben de Tweede Kamer eerder geïnformeerd over de interesse van Russische inlichtingendiensten in het MH17-onderzoek. Zoals al eerder gemeld vormen manipulatie en beïnvloeding bijvoorbeeld een voorstelbare dreiging voor het MH17-proces. Alle organisaties die betrokken zijn bij het strafrechtelijk onderzoek omtrent MH17 zijn zich bewust van digitale dreigingen en hebben daar gepaste maatregelen tegen getroffen.’

GRU op het matje geroepen

‘Nederland deelt de zorgen van de internationale partners over het schadelijke en ondermijnende gedrag van de GRU. Nederland ondersteunt de conclusie van het Verenigd Koninkrijk, zoals vandaag gepresenteerd: de GRU ondermijnt de internationale rechtsorde met dit soort cyberoperaties’, zo staat te lezen in de verklaring op Rijksoverheid.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De opmars van een cyber koude oorlog is al wat langer aan de gang. De grote mogendheden van deze aarde willen nou eenmaal graag zoveel mogelijk weten.

https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies

Mooie cyberoperatie en conventioneel inlichtingenwerk. En ook heel goede samenwerking met andere inlichtingendiensten, dat is ook wel eens anders. Deze zaak is overigens niet zo uniek, maar de GRU (GROe GSj) heeft dusdanig zitten te klungelen en rommelen in gevoelige dossiers, dat ze een internationale ontmaskering campagne uitlokten. De GRU zal dit ook wel als een leerschool zien en de volgende keer bepaalde fouten proberen te voorkomen. Maar het blijven wel rouwdouwers met vaak een Spetsnaz (Russische speciale militaire eenheden) verleden die gewoon grote risico's blijven nemen. Dat biedt bij dit soort inmenging ook extra kansen voor ontmaskering.
Dat deze groep eerder ook een verkeerde interesse had in onderzoeksgroepen die zich met het MH17 dossier bezighouden, is een zoveelste teken dat de Russische krijgsmacht inderdaad betrokken is bij het roekeloos neerhalen van de MH17 en dat het hoogste niveau daar bij betrokken is.
Dit voorval mag voor ons ook een herinnering zijn, dat onze ICT kwetsbaar is en dat heel veel organisaties en aanverwante organisaties interessant zijn voor cyberaanvallen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-04T15:01:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.