Motie om onderzoek online identiteit en digitale kluis

Kamerleden willen dat burgers zelf regie houden op persoonsgegevens

Dit artikel delen:

De Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Monica den Boer (D66) vragen het kabinet in een motie om te onderzoeken hoe iedere Nederlander voor contact met de overheid een online identiteit kan krijgen. Ook moet de haalbaarheid van een digitale kluis voor persoonsgegevens worden onderzocht. De Kamer wil voor de zomer van 2019 over de onderzoeksresultaten worden geïnformeerd.

In zo'n digitale kluis worden geselecteerde persoonsgegevens opgeslagen, waarbij de mensen zelf de regie over die gegevens krijgen en de overheid de gegevens uit die kluis gebruikt als de unieke bron van persoonsgegevens.

De ingediende motie is in lijn met de eerder dit jaar opgestelde Initiatiefnota van VVD-Kamerlid Jan Middendorp en D66-Kamerlid Kees Verhoeven over een online identiteit en regie op persoonsgegevens. De nota werd gisteren besproken in de Tweede Kamer; de motie is een uitvloeisel daarvan en komt dinsdag aanstaande in de Tweede Kamer ter stemming.

Complex

Volgens de Kamerleden van VVD en D66 is de huidige gang van zaken bij het contact van mensen met de overheid en bij het vaststellen van iemands identiteit te complex. Dat loopt nu middels een fysiek identiteitsbewijs en het Burgerservicenummer (BSN) en daarnaast vaak nog de authenticatietool DigiD. De persoonsgegevens van burgers zijn bovendien verspreid opgeslagen bij diverse overheidsdiensten, waardoor er een grote kans is dat de diverse diensten verschillende gegevens gebruiken, die ook nog eens foutief kunnen zijn.

Het kabinet liet bij monde van staatssecretaris Raymond Knops (BZK) eerder weten dat het in lijn met het regeerakkoord al een aantal initiatieven heeft ontplooid met betrekking tot de digitale gegevenshuishouding van de overheid en het inzicht dat mensen in hun persoonsgegevens hebben. Knops meldde daarbij geen voorstander te zijn van een gecentraliseerde opslag van gegevens die nu decentraal, in meerdere basisregistraties zijn opgeslagen.

Zijn Agenda Digitale Overheid zet in op een meer gevirtualiseerde invulling van het concept digitale kluis. De basiscomponenten daarvan zijn de bestaande basisregistraties en andere veelgebruikte gegevensregisters, zoals het donorregister en diplomaregister, het burgerloket MijnOverheid.nl en het programma Regie op Gegevens dat inzet op nieuwe toepassingen waarbij de burger zijn persoonlijke gegevens niet alleen kan inzien, maar ook ter beschikking kan stellen aan derden.

Persoonsdatakluis

Bij e-overheidsvakblad iBestuur staat een opiniestuk 'De persoonsdatakluis moet weer open' van Henk Bos, Marjan Schnetz en René Veldwijk over de initiatiefnota en de relatie tot het rapport van de Commissie Modernisering Basisadministratie van begin deze eeuw. Daarin wordt het idee van een digitale persoonsdatakluis al geopperd.

Pitch Battle

Op 14 november won Schluss tijdens het HP Security Festival de zogeheten Computable NEXT: Startup Pitch Battle. Het bedrijf ontwikkelt een digitale kluis waarin de gebruiker alle eigen data kan opslaan. Met deze kluis verwacht de startup een oplossing te bieden voor het realiseren van online privacy, een actueel vraagstuk waar veel bedrijven en nu dus ook politici op inspringen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-27T12:05:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.