Politie grijpt dealer van miljarden wachtwoorden

Internationale samenwerking tussen opsporingsdiensten leidt tot arrestatie in Arnhem en sluiting van website

Dit artikel delen:

Melding op de homepage van de opgerolde site

Een 22-jarige man uit Arnhem is aangehouden voor het online aanbieden van zo’n twaalf miljard wachtwoorden en inlognamen. In zijn woning stond professionele apparatuur waarmee de gestolen gegevens via een website werden verhandeld. Dat meldt de politie vrijdag.

De politieactie is het resultaat van onderzoek door het speciale cybercrimeteam van de eenheid Oost-Nederland. Dit gebeurde naar aanleiding van een tip van de Britse National Crime Agency (NCA). Ook de Amerikaanse FBI, het Duitse Bundeskriminalamt en andere onderdelen van de Nederlandse politie zijn erbij betrokken.

Facilitator

De man wordt verdacht van het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en het faciliteren van cybercriminaliteit. Juist zulke facilitators zijn voor de politie een belangrijke schakel bij de aanpak van onlinecriminelen, meldt de teamleider van het cybercrimeteam. Behalve de Arnhemmer is ook een man in Noord-Ierland aangehouden.

Gebruikers konden de gestolen inloggegevens tegen betaling inzien en downloaden via de website weleakinfo.com. Deze site is inmiddels offline gehaald door de FBI. De homepage toont hiervan een juridische melding en de logo’s van de internationaal samenwerkende opsporingsdiensten. Internationale samenwerking is nodig omdat criminelen vaak grensoverschrijdend werken en regelmatig van servers wisselen, aldus de politie.

Elf cybercrimeteams

Het cybercrimeteam Oost-Nederland is een van de elf cybercrimeteams van de Nationale Politie. Elk van de tien regio’s heeft zo’n team en daarnaast heeft de landelijk eenheid een zogeheten High Tech Crime-team. De teams doen niet alleen regionaal speurwerk, maar hebben ook een regio-overstijgend specialisme dat landelijk wordt ingezet.

Afgelopen december werd bekend dat de politie 145 nieuwe voltijdmedewerkers voor deze teams aanwerft, voornamelijk data-analisten. Elk regioteam bestaat daarna uit ongeveer twintig rechercheurs en de landelijke eenheid krijgt er vijftig bij. De politie investeert in opsporing en onderzoek, preventie en verstoring, en ondersteuning aan slachtoffers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helaas vertelt het verhaal niet waar deze crimineel zelf zijn bronnen had, welke bedrijven er zijn gehackt voor die wachtwoorden...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-17T11:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.