Bom bij Unisys in Leusden onschadelijk gemaakt

Eerder al bombrief bij Ricoh in Kerkrade afgeleverd

Dit artikel delen:

Een bombrief die eerder deze week werd opgestuurd (foto: politie).

Unisys in Leusden is aan een explosie ontsnapt. Bij Unisys Payment Services & Solutions (UPSS), een dochter die zich richt op betalingsverkeer, is een bombrief onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd bijtijds ingeschakeld en doet verder onderzoek. Uit voorzorg waren ook de brandweer en ambulances uitgerukt.

Rekening wordt gehouden met een verband tussen de bombrief bij Unisys en de brieven die woensdag ontploften bij het postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam en een postsorteer- en printbedrijf van Ricoh in Kerkrade. De verzender eist een bedrag in bitcoins. Bij het uitblijven van betaling dreigt de chanteur meer bombrieven te sturen. 

UPSS is specialist op het gebied van (waarde)documentverwerking. Het bedrijf verwerkt de papieren betaalopdrachten. UPSS komt voort uit Equens (Interpay) en de BankGiroCentrale. Ook de vestiging van ABN Amro in Amsterdam en die van Ricoh in Kerkrade doen vergelijkbare activiteiten als het gaat om documentverwerking. 

De drie getroffen bedrijven hebben met elkaar gemeen dat ze post, repro en printing doen.

Afperser

Inmiddels zijn negen bombrieven verspreid door ogenschijnlijk dezelfde afperser. De chanteur blijkt uit te zijn op geld. Volgens psycholoog en criminoloog Ilse van Leiden past dit bij het type afperser dat vaak meerdere doelwitten bestookt en kijkt wie er door de knieën gaat.

De politie vraagt speciale aandacht voor witte enveloppen met een verdikking, voorzien van twee postzegels en met de geadresseerde op een geprint papierstuk in een geplastificeerd deel van de envelop. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-13T11:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.