Hackers vallen Wereldgezondheidsorganisatie aan

Dit artikel delen:

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet een grote piek in cyberaanvallen dat het moet afslaan. Dat meldt Reuters. Het aantal digitale kraakpogingen ligt de laatste tijd dubbel zo hoog dan normaal. De hackgroep Darkhotel zou achter de aanvallen zitten.

De poging tot inbraak bij de WHO werd voor het eerst gesignaleerd bij Reuters door Alexander Urbelis, een cybersecuritydeskundige en advocaat bij de New Yorkse Blackstone Law Group. Urbelis onderzoekt al langer verdachte domeinregistratieactiviteiten. Volgens de advocaat merkte hij de inbraak op 13 maart op, toen een groep hackers die hij volgde, een kwaadaardige site activeerden die het interne e-mailsysteem van de WHO nabootst.

Flavio Aggio, de securityspecialist van het WHO, zegt zelf niet te weten wie de hackers zijn, maar hun pogingen zouden tot nu toe niet succesvol zijn. Vooral sinds het uitbreken van de coronacrisis zouden de cyberaanvallen sterk zijn toegenomen. Aggio bevestigt aan Reuters dat de site die door Urbelis was gespot, gebruikt is in een poging om wachtwoorden te stelen bij de WHO.

Twee andere bronnen die Reuters sprak, zeiden dat het om een geavanceerde groep hackers gaat die bekend staan als DarkHotel en die al cyberspionageoperaties uitvoeren sinds ten minste 2007. Berichten die naar e-mailadressen werden gestuurd die door de hackers werden onderhouden, werden niet beantwoord.

Waarom precies het WHO wordt aangevallen, of wie de hackers exact in het vizier hebben, is niet meteen duidelijk. De agentschappen van de Verenigde Naties, waaronder de WHO, zijn regelmatig het doelwit van digitale spionagecampagnes. Cybersecuritybedrijven, waaronder het Roemeense Bitdefender en het in Moskou gevestigde Kaspersky, zeggen aan Reuters dat ze veel van de activiteiten van DarkHotel hebben getraceerd naar Oost-Azië, een gebied dat in het bijzonder is getroffen door het coronavirus. Specifieke doelwitten waren overheidsmedewerkers en bedrijfsleiders in plaatsen zoals China, Noord-Korea, Japan en de VS.

‘Elke stukje informatie over mogelijke geneesmiddelen, testuitslagen of vaccins heeft momenteel onschatbare waarde en is waarschijnlijk de prioriteit van elke geheime dienst van getroffen landen’, zegt Costin Raiu van Kaspersky.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Te TRIEST voor woorden dat dit nu gebeurt.

Deze mensen zijn hard aan het werk voor ons allen en worden hierdoor alleen maar afgeleid van hun doel.
Dit soort ongein kan mensenlevens kosten.

Hoop dat deze hacker(s) dat besef(t)(fen)!!!!.

Ik blijf me afvragen hoe moeilijk het is deze mensen op te (blijven) sporen; uitschakelen zal nog lastiger zijn. Maar ik zou best een artikel willen lezen over wat er bij komt kijken om dit soort mensen te achterhalen

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-26T09:44:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.