AP onderzoekt privacy-aspecten Tiktok

Respecteert de populaire app de privacy van de 'extra kwetsbare' gebruikersgroep kinderen?

Dit artikel delen:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen om de privacy bij socialmedia-app Tiktok en start een onderzoek. Veel Nederlandse kinderen gebruiken de app en de vraag is of hij ook voor deze kwetsbare gebruikersgroep privacyvriendelijk is ontworpen. De waakhond deelt de bevindingen later dit jaar.

De AP onderzoekt of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende is geborgd bij Tiktok, een vooral onder jongeren populaire app voor het maken en delen van korte muziekfilmpjes. De privacywaakhond wijst erop dat kinderen in het Nederlands recht en volgens Europese privacy-afspraken worden beschouwd als extra kwetsbare groep. ‘Kinderen zijn zich minder bewust van de gevolgen van hun handelen, juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media.’

Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of de app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht. Ook kijkt de waakhond of kinderen de informatie die Tiktok geeft bij installatie en gebruik goed begrijpen en of de fabrikant voldoende uitlegt hoe persoonsgegevens worden verzameld, verwerkt en gebruikt. Tot slot onderzoekt de AP of toestemming van ouders is vereist wanneer de app persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en gebruikt.

Kinderlokkers

"Kinderen zijn zich minder bewust van de gevolgen van hun handelen"

Volgens de AP hebben in Nederland veel kinderen de app op hun telefoon staan en houden velen tijdens de coronacrisis via de app contact met vrienden en vriendinnen. In januari meldde NRC dat Tiktok lange tijd weinig oog had voor de rechten en veiligheid van gebruikers. Volgens de krant werden digitale kinderlokkers en seksueel ongepaste commentaren onvoldoende bestreden.

Tiktok is een product van de Chinese fabrikant Bytedance. Dit bedrijf kwam in 2016 in China met de app Douyin, dat binnen een jaar honderd miljoen gebruikers had. Eind 2017 kocht Bytedance de eveneens Chinese app Musical.ly, dat in diverse westerse landen al populair was onder tieners en dat werd omgedoopt in Tiktok. Douyin en Tiktok gebruiken dezelfde software. Volgens het bedrijf staan de servers van Tiktok buiten China.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-08T16:50:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.