Fox-IT blijft stil over schorsing directieleden

Veel onduidelijkheid over aanleiding van conflict

Dit artikel delen:
Ontslagen

Bij cybersecurityspecialist Fox-IT zijn drie van de vijf directeuren geschorst. Het gaat om algemeen directeur Erik Ploegmakers, operationeel directeur Jeremy Butcher en crypto-directeur Jurgen Delfos. De aanleiding van de schorsing is onbekend. Er zijn Kamervragen gesteld.

De Delftse dienstverlener bevestigt de schorsing van de drie directieleden aan het Financieele Dagblad, zonder daarbij veel toelichting te geven. Er zou een intern onderzoek lopen en niets over de schorsing zijn gecommuniceerd aan het personeel. Fox-IT laat aan Computable weten dat het bedrijf 'niet kan reageren of ingaan op vragen totdat de uitkomsten van het interne onderzoek bekend zijn'. Het is dus onbekend of de schorsingen zijn opgelegd door het Britse moederbedrijf NCC en wat de aanleiding is.

"Cryptografische afdeling van Fox-IT is essentieel voor Nederlandse overheid"

Ook Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zit met vragen en heeft ze schriftelijk gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Verhoeven wil weten wat de gevolgen van de schorsing zijn voor de dienstverlening aan de overheid en of de minister risico’s ziet voor de continuïteit van Fox’ cryptografische diensten aan de overheid. Volgens Verhoeven is met name de cryptografische afdeling van Fox-IT van essentieel belang voor de Nederlandse regering.

Fox-IT is een belangrijke leverancier van de rijksoverheid en verzorgt onder meer de versleuteling en digitale bewaking van geheime staatsdocumenten. In 2015 kwam het bedrijf in handen van zijn Britse concurrent NCC Group. Dit leidde tot onrust onder het personeel en bij klanten binnen de Nederlandse overheid. Zo besloot het ministerie van Defensie een grote opdracht in de ijskast te zetten.

Directie

Naast Erik Ploegmakers, Jeremy Butcher en Jurgen Delfos bestaat de directie van Fox-IT uit Christian Prickaerts (directeur Managed Services) en Joost Reijne (directeur Professional Services). Laatstgenoemde twee heren zijn niet geschorst. Het is onduidelijk wie de taken van de geschorsten waarneemt.

UPDATE: in deze versie van dit artikel is de reactie van Fox-IT toegevoegd

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik hoop dat het geld is. Toch volledig krankzinnig dat de NL overheid zijn cryptologie uitbesteedt aan een GB bedrijf, c.q. geen greep heeft willen hebben op verkoop van Fox-IT?
Terwijl de Engelsen altijd alles afluisteren en openbreken.
De politiek wil het niet weten omdat zo'n overname nu eenmaal in het liberale denkkader past. Nu doet Kees Verhoeven weer bezorgd, maar men komt nooit tot een structuur waarin dit niet kan of wordt afgestraft

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-22T11:02:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.