Europol hielp miljoenen ransomware-slachtoffers

Aantal gevallen van ransomware is de afgelopen maanden 'onrustbarend' gestegen

Dit artikel delen:

Europol heeft al 4,2 miljoen gebruikers geregistreerd van haar No More Ransom-tool, die helpt in de strijd tegen ransomware. Deze gratis software voor de ontsleuteling van gegijzelde bestanden voorkwam dat in totaal 632 miljoen euro losgeld in de zakken van criminelen verdween. Dit maakte Europol bekend ter gelegenheid van de vierde verjaardag van de tool.

No More Ransom is een publiek-private samenwerking die slachtoffers helpt om versleutelde data terug te halen zonder dat ze aan cybercriminelen losgeld hoeven betalen. Het afgelopen jaar zijn 28 nieuwe tools toegevoegd.

Het is inmiddels mogelijk 140 verschillende typen besmettingen met ransomware te ontsleutelen. Emsisoft stelde verreweg de meeste gratis tools beschikbaar, gevolgd door Kaspersky, Trend Micro, Avast, Bleeping Computer en Bitdefender.

Onrustbarende stijging

Volgens Europol is het aantal gevallen van ransomware de afgelopen maanden onrustbarend gestegen. Kritieke activiteiten, zoals ziekenhuizen en overheden, kwamen hierdoor tot stilstand. In Nederland werd eind vorig jaar Universiteit Maastricht getroffen.

Op nomoreransom.org staat een stappenplan om de ransomware strain te identificeren die het computersysteem in de ban houdt. Als een  oplossing beschikbaar is, krijgt de gebruiker een link om de juiste tool te downloaden.Volgens Europol bestaan er nog steeds veel typen ransomware waarvoor geen goede oplossing is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-28T09:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.