Thales mag digitaal recherchewerk verrichten

Ministerie geeft vergunning af voor particulier forensisch onderzoek

Dit artikel delen:
Onderzoek

Techbedrijf Thales breidt zijn cybersecuritydiensten uit met digitale opsporing. De organisatie ontving kortgeleden een vergunning om als particulier recherchebureau te werken.

Thales biedt zijn klanten al langer diensten op het gebied van bescherming en verdediging tegen cyberaanvallen en mag dit nu uitbreiden met forensisch onderzoek. Dit betekent dat de medewerkers van het bedrijf toestemming hebben om bij klanten cyberincidenten te onderzoeken op wat er precies is gebeurd, wie de dader is en welke bewijslast er is.

Voor dergelijk recherchewerk moet het ministerie van Veiligheid en Justitie onder meer een vergunning geven volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Ruim vierhonderd onderzoeks- en recherchebureaus hebben momenteel zo’n vergunning, die vijf jaar geldig is. Onder hen bevinden zich ook enkele bekende it-gerelateerde bedrijven, zoals Fox-It, Kroll Ontrack, EY, Deloitte en vanaf nu dus Thales.

Bewijslast

Volgens Thales neemt de behoefte aan rechtsgeldig forensisch onderzoek toe met de toename van cybercriminaliteit, zoals digitale fraude, phishing en bedrijfsspionage. Ook de overtreding van een concurrentiebeding en diefstal van gegevens zijn regelmatig aanleiding voor dergelijk onderzoek. Het recherchewerk kan resulteren in bewijslast waarmee gedupeerde organisaties aangifte doen of rechtszaken starten.

Naar eigen zeggen beschikt Thales over een wereldwijd netwerk van forensisch specialisten. Hierdoor kunnen ook internationale organisaties er een beroep op doen. Het van oorsprong Franse techbedrijf telt in Nederland ongeveer 2.200 medewerkers en heeft vestigingen in Hengelo, Delft, Huizen. Eindhoven, Breda en Rotterdam.

Strikte regels

Om een vergunning te krijgen voor de uitvoering van privéonderzoeken dienen bedrijven zich te houden aan strikte regels en voorschriften. Het gaat bijvoorbeeld om de privacycode van de Nederlandse Beveiligingsbranche (NVB), de Algemene Verordening Gegevensbescherming (avg of gdpr), de eerdergenoemde Wpbr en de bijbehordende regeling en beleidsregels (Rpbr en Bpbr). De Wpbr geldt zowel voor particuliere recherchebureaus als voor particuliere beveiligingsorganisaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-13T14:14:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.