Geen onderzoeksgeld door hack op NWO-netwerk

Dit artikel delen:

Wegens een hack op de servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is het volledige subsidieproces tijdelijk stopgezet. Daarmee is de behandeling van verzoeken tot wetenschapsfinancieringen voorlopig opgeschort.

‘Geen van de applicaties die op het netwerk van NWO draaien is momenteel toegankelijk. Dat betekent onder meer dat mailadressen van NWO, Regieorgaan SIA en Regieorgaan NRO niet benaderbaar zijn. Ook Office-software is niet te gebruiken, waaronder Outlook’, meldt de NWO op de website die niet is aangetast door de hack.  

De organisatie deelt ook mee dat de applicatie ISAAC, die gebruikt wordt om subsidieaanvragen af te handelen, op een externe server draait en niet geïnfecteerd lijkt te zijn. Uit veiligheidsoverwegingen is de server wel volledig afgesloten voor alle gebruikers. Dat blijft zo totdat zeker is dat er geen sprake is van een infectie is of dat die infectie niet alsnog kan plaatsvinden.

NWO verklaart verder dat ‘het gehele primaire proces van NWO en van de beide Regieorganen SIA en NRO voor onbepaalde tijd opgeschort wordt’. Rondes met een deadline in de nabije toekomst worden opgeschoven en de beoordeling van calls waarvan de deadline al gepasseerd is, zijn afgelast.

Subsidies

NWO gaat de komende weken bekijken hoe en wanneer het subsidieproces weer is op te starten. De organisatie meldt dat op dit moment alles erop gericht is om het huidige probleem zo snel mogelijk te verhelpen. NWO doet lopende het onderzoek en tijdens de herstelwerkzaamheden geen verdere mededelingen over de manier waarop de hack tot stand is gekomen en over de verdere afwikkeling van de kwestie.

Meer informatie over de gevolgen van de situatie voor de calls en toekenningen volgt zo spoedig mogelijk op de website, belooft NWO.

Ai-onderzoek

De NWO richt zich op wetenschappelijke onderzoek in Nederland. Via het NWO Perspectief-programma ‘Efficient Deep Learning’ is bijvoorbeeld een bijdrage geleverd aan ai-onderzoek door het CWI. In die studie wordt de cloud omzeild en de ai-toepassingen naar het apparaat (local device) gebracht. Volgens de betrokkenen gaat het om een doorbraak. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-15T10:46:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.