AP beboet Locatefamily.com met 525.000 euro

Boete

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Locatefamily.com een boete van 525.000 euro op. Reden hiervoor is dat de internationale website niet over een vertegenwoordiger in de Europese Unie beschikt. Dat is in overtreding met de privacywet. Eerder werd een last onder dwangsom opgelegd om een loket in onze regio te openen. Niet duidelijk is of dat inmiddels is gebeurd.

Het Noord-Amerikaanse Locatefamily.com is een platform waar mensen contactgegevens kunnen zoeken van familieleden die zij uit het oog zijn verloren of van mensen met wie zij graag in contact willen komen. De website publiceert daartoe persoonsgegevens, zoals adressen en telefoonnummers. Het gaat om de gegevens van ongeveer 700.000 Nederlanders. De AP zegt hierover dat mensen dit vaak niet eens weten, omdat zij zichzelf niet hebben aangemeld.

Wanneer mensen die gegevens willen laten verwijderen, blijkt dit niet eenvoudig te zijn. Dit komt doordat de website niet over een vertegenwoordiger in de EU beschikt. Dit is volgens de AP in strijd met de wet. Organisaties die in de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket inrichten waar zij terecht kunnen voor informatie of om hun privacyrechten uit te oefenen. Locatefamily.com heeft dit niet. AP beboet de organisatie daarom met 525.000 euro.

Om Locatefamily.com te dwingen een loket in de EU te openen, is eerder een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf had tot 18 maart de tijd een vertegenwoordiger in de EU aan te wijzen. Als dat niet is gebeurd, dan moet Locatefamily.com voor elke twee weken, indien niet aan de eis is voldaan, twintigduizend euro betalen, met een maximum van 120.000 euro. Locatefamily.com heeft de AP op dit moment nog niet bevestigd of het inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen.

Internationaal onderzoek

Naast de AP ontvingen verschillende Europese toezichthouders klachten over het bedrijf. De autoriteit werkte in dit onderzoek samen met negen andere Europese privacytoezichthouders en de Canadese privacytoezichthouder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Henri,
Er is een formulier om je gegevens te laten verwijderen, laat me even weten of het gelukt is want je staat er 3 keer in.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-12T11:57:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.