Europees Parlement voelt niets voor e-mailopslag

Dit artikel delen:

De commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement heeft kritiek op het Britse plan om alle Europese e-mails, Internet- en telefoongegevens te bewaren.

De meeste parlementariërs vinden de massale opslag te ver gaan. Velen zijn ook niet overtuigd of en hoe de politie met al deze oude verkeersgegevens terroristen kan aanpakken. De bestanden bevatten miljoenen gegevens. Het gaat bij de e-mails niet echt om de inhoud, maar om adressen, tijdstippen en wie met wie mailde.

Groot-Brittanië dringt er op aan dat de EU-landen snel besluiten hierover moeten nemen. De Britten passeren zo het Europees Parlement dat bij een verwacht voorstel van de Europese Commissie later dit jaar wellicht had moeten meebeslissen.

Nu mag het Europees Parlement alleen adviseren. Dat stuitte PvdA’er Edith Mastenbroek en GroenLinks-leidster Kathalijne Buitenweg tegen de borst. “Een eventueel besluit is dus niet echt democratisch,” aldus Mastbroek, “waarschijnlijk moeten we via de rechter onze inbreng afdwingen.”

Buitenweg vindt dat de noodzaak van het plan niet is aangetoond. “Een recent onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft de noodzaak van een bewaarplicht niet kunnen aantonen. Dit voorstel lijkt me nogal spierballenvertoon van politici.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T11:49:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.