Minister roept mbo bijeen voor extra actie ransomware

ROC Mondriaan blijft in greep ransomware

Dit artikel delen:

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (OC&W) gaat met de MBO Raad overleggen over het voorkomen van ransomware-aanvallen. Directe aanleiding is de catastrofale hack van het ROC Mondriaan in Den Haag. Een maand na de aanval is nog niet te zeggen wanneer de systemen van deze onderwijsinstelling weer toegankelijk zijn.

Dit blijkt uit antwoord van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) op vragen van de Tweede Kamerleden Van Meenen en Van Ginneken (beiden D66). Het kan nog weken duren voordat alle systemen bij ROC Mondriaan weer opnieuw zijn opgebouwd. Bovendien wordt de informatiebeveiliging meteen verbeterd.

Ook de uitkomst van het digitaal onderzoek naar de omvang van de hack laat op zich wachten. Zeker is dat klassenlijsten, mails en financiële gegevens zijn gelekt. Maar Mondriaan kan nog niet zeggen welke andere gegevens zijn buitgemaakt. Om toch onderwijs te kunnen geven zijn allerlei noodoplossingen bedacht. Zo worden bijvoorbeeld examens afgenomen bij andere instellingen. Het onderwijs gaat grotendeels wel door, echter zonder gebruik van de bestanden en de meeste applicaties.

Aanvullende maatregelen

In het overleg met de MBO Raad gaat Van Engelshoven bekijken welke aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om de beveiliging te verbeteren. Een mogelijkheid is de aansluiting op Surfsoc, het via Surf aangeboden 'security operations centre' (soc) dat de instellingen in staat stelt om tijdig inbraakpogingen in het netwerk te signaleren en in te grijpen. 

De eerste mbo’s bereiden zich hier op voor. Ook kan gebruik worden gemaakt van andere diensten van Surf, de ict-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. De minister wil van de mbo-instellingen horen welke drempels zij ervaren bij de implementatie van dergelijke beveiligingsoplossingen en wat nodig is om deze weg te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-22T15:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.