Ai-startups Scailable en Sentinels spekken portemonnee

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

De Eindhovense startup Scailable heeft 650.000 euro opgehaald bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Volta Ventures en het Innovatie Fonds Rabobank. Het bedrijf steekt het geld in de verdere ontwikkeling en marktintroductie van zijn edge-software, waarin artificiële intelligentie (ai) is toegepast. Een ander jong ai-bedrijf, Sentinels uit Amsterdam, ontving een niet nader bekend gemaakt bedrag van het Engelse PPRO voor de verdere ontwikkeling van zijn transactiemonitoringsoftware.

Scailable heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt grote hoeveelheden data niet langer ‘in the cloud’ maar ‘on the edge’ te verwerken tot bruikbare informatie. Door ai-modellen te comprimeren is er op een edge computer maar een klein stuk software nodig om data te verzamelen. Er is hiervoor slechts een minimale hoeveelheid geheugen vereist en de software kan draaien op uiteenlopende chipsets.

Volgens Scailable is de responsetijd van de ingeblikte ai-modellen heel snel. Bovendien kan de software makkelijk worden gedistribueerd, is het compatible met tools die worden gebruikt door data scientists en vergt het een minimale servercapaciteit. De startup claimt zelfs dat de programmatuur draait op verouderde edge-apparaten én werkt bij een slechte internetverbinding.

Oprichter en directeur Maurits Kaptein, tevens hoogleraar aan JADS en de Universiteit Tilburg, stelt dat veel ai-technologie bij edge computing nog gebruik maakt van een cloudomgeving. Daar worden de berekeningen gemaakt die vervolgens worden teruggestuurd naar het apparaat. Die grote hoeveelheid dataverkeer is kostbaar en zorgt voor privacy-issues. Bovendien werkt het traag. Zo’n 80 procent van de ai-toepassingen blijft daardoor ongebruikt op de plank liggen.

Kaptein: 'Onze software zorgt ervoor dat zulke toepassingen makkelijker zijn te implementeren. 'Denk aan een toepassing voor het verbeteren van de veiligheid in fabrieken doordat camera’s detecteren dat er iemand te dicht bij een machine staat. Of aan het verbeteren van het productieproces waarbij een robot direct ingrijpt als producten niet voldoen aan de kwaliteitsnorm.'

Fraude

Een andere startup die gebruikmaakt van ai-technologie is Sentinels, een bouwer van software voor transactiemonitoring, gericht op data-gestuurde compliance voor de financiële sector. Het bedrijf heeft PPRO aangetrokken als investeerder/minderheidsaandeelhouder. Dit is een Britse aanbieder van een lokale betalingsinfrastructuur, die zelf begin dit jaar bijna honderdvijftig miljoen euro ophaalde bij een groep investeerders. PPRO zet de software van Sentinels ook zelf in bij anti-witwascontroles en verwacht daarmee de responstijd op verdachte transacties te versnellen. Ook biedt het de oplossing aan klanten van zijn betalingsplatform aan.

De Sentinels-software monitort transacties, bouwt uitgebreide gedragsprofielen op, detecteert een breed scala aan verdachte activiteiten en genereert automatisch aanbevolen vervolgstappen. Dit neemt werk uit handen van compliance-teams en zorgt voor een snellere doorlooptijd. Volgens het bedrijf is het aantal digitale transacties de afgelopen jaren explosief is gestegen - met een versnelling sinds het begin van de pandemie - en is veel vraag naar dit soort software, ook omdat diverse banken hun compliance op dit vlak vaak niet goed op orde hebben.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-24T12:25:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.