NCSC waarschuwt voor gaten in Siemens Nucleus

Dit artikel delen:

In de Siemens Nucleus NET stack, een veelgebruikt besturingssysteem voor medische apparatuur, zijn ernstige kwetsbaarheden aangetroffen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt hiervoor. De kans om slachtoffer te worden is groot, net als die op schade, aldus het beveiligingsadvies.

Aanvallers met netwerktoegang kunnen langs deze weg malafide code invoeren of een dos (denial-of-service) veroorzaken. Ook is het mogelijk toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of systeemgegevens.

Onderzoekers van Forescout hebben dertien kwetsbaarheden gevonden in de Nucleus TCP/IP stack. Dit is een netwerkstack die door zowel Siemens-producten als producten van andere leveranciers wordt gebruikt. Nucleus zit vooral in medische apparatuur, zoals machines voor anesthesie en patiëntenmonitoren.

De kwetsbaarheden, die de naam Nucleus:13 hebben gekregen, zijn in diverse componenten gevonden. Genoemd worden TCP/IP, UDP, ICMP, FTP en TFTP-servers alsmede DHCP. De impact van de kwetsbaarheden kan verschillen per product dat gebruik maakt van Nucleus. Siemens heeft als ontwikkelaar van Nucleus updates beschikbaar gesteld om de problemen te verhelpen in Nucleus 4 en Nucleus Ready Start (Nucleus 3). 

Nucleus NET is de TCP/IP stack van het Nucleus Real-time Operating System (RTOS). Dit systeem is in 1993 ontwikkeld door Accelerated Technology, een bedrijf dat in 2002 werd gekocht door Mentor Graphics en in 2017 bij Siemens belandde. Meer dan drie miljard apparaten draaien op RTOS. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-09T15:20:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.