TNO stapt in Twents onderzoekspact voor security

Dit artikel delen:
TNO

Onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Twente gaan een intensieve langdurige samenwerking aan rondom robotica, cybersecurity en diagnostiek. Ze starten gezamenlijke onderzoeksprogramma’s en hopen innovaties sneller naar de markt te brengen. Ook wil TNO zich met deze stap buiten de Randstad profileren als kennispartner op het snijvlak van industrie, overheid en wetenschap.

De universiteit en het onderzoeksinstituut gaan een gezamenlijk plan opstellen voor onderzoeken rondom nationale en internationale onderzoeksthema’s en innovatieagenda's.

TNO en de UT richtten eerder al samen het joint innovation centre (jic) I-Botics op. ‘Deze samenwerking wordt voortgezet in publiek-privaat verband waarbij nadrukkelijk de samenwerking wordt gezocht met bedrijven en overheden om gezamenlijk de impact op het gebied van robotica te vergroten’, schrijft TNO.

Onlangs richtte Universiteit Twente (UT) ook het Twente University Centre for Cybersecurity Research (Tuccr) op. In dit publiek-private centrum slaan professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten de handen ineen voor cybersecurity-onderzoek. TNO is samen met organisaties als Thales, Cisco, SIDN en het Nationaal Cyber Security Centrum aan het initiatief verbonden. TNO, dat ook lid is van de stuurgroep van het securitycentrum, draagt actief bij aan het inhoudelijke programma en ecosysteem. Ook wordt er gekeken of er uitwisseling van personeel kan plaatsvinden tussen UT en TNO.

‘Embedded ai’

"Het onderzoek is niet gericht op wetenschappelijke papers maar op producten voor de samenleving"

Het derde inhoudelijke thema waarop de samenwerking wordt geïntensiveerd, is intelligente diagnostiek. De UT is momenteel lid van de partnerraad van TNO-ESI, waar ‘intelligent diagnostics’ is geïdentificeerd als een belangrijk thema om versneld naar de markt te brengen in publiek-privaat verband.

Wetenschappelijk directeur van TNO, Peter Werkhoven noemt de Universiteit Twente één van de meest ondernemende universiteiten van Nederland. Vanuit een gedeelde ambitie om met ‘embedded ai’ industrie en maatschappij te innoveren, verwacht hij dat ook het uitwisselen van talentvol personeel zal groeien.

Maarten van Steen, wetenschappelijk directeur van het Digital Society Institute (DSI) van de UT verwacht dat de UT door de samenwerking met TNO ‘nog beter’ in staat is om samen met de industrie en overheid onderzoeksprogramma’s op te zetten.

‘TNO opereert op het snijvlak van industrie, overheid en wetenschap. Bij het instituut staat systeemdenken centraal, het integreren van technologieën en het aanbrengen van een mate van standaardisatie'. Hij hoopt dat er vaart wordt gemaakt met de marktintroductie van innovaties. ‘Er moeten niet zozeer wetenschappelijke papers uit onze koker rollen, maar producten. Iets waar de samenleving baat bij heeft.’

Geert Dewulf, hoofd ontwikkeling aan de UT, stelt dat door de samenwerking tussen TNO en de universiteit Twente die regio ook beschikt over een eigen topinstituut voor toegepast onderzoek.

TO2-federatie

TNO is onderdeel van de zogenoemde TO2-federatie. Dat is het samenwerkingsverband van vijf Nederlandse topinstituten voor toegepast onderzoek. De groep bestaat naast TNO uit instituut voor water- en ondergrond-onderzoek Deltares, Maritiem Research Instituut Nederland (Marin), het Nederlands Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR) en Wageningen University & Research (WUR).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-20T13:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.