UvA onderzoekt quantum computing bij encryptie

Consortium ontvangt 900.000 euro subsidie

Dit artikel delen:

Samen met anderen gaan wetenschappers van Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoeken hoe quantumcomputers de huidige encryptietechnieken bedreigen. Over enkele jaren hebben zulke computers namelijk zoveel rekenkracht dat ze sterke versleuteling kunnen kraken. De onderzoekers ontvangen een NWO-subsidie van ruim 900.000 euro. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse Vereniging van Banken doen een duit in de zak.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een nieuw consortium, genaamd Quantum Impact on Societal Security (Qiss). Deze samenwerkende wetenschappers, financiële instellingen, overheden en maatschappelijke groepen gaan onderzoeken wat de gevolgen zijn van de transitie naar encryptiemethoden die bestand zijn tegen aanvallen door quantumcomputers. Vooral overheden en financiële instellingen vertrouwen op versleuteling en zullen zich moeten voorbereiden op de komst van quantum computing.

Doelstellingen

Het onderzoek streeft vier wetenschappelijke doelen na: (1) identificatie van technische en maatschappelijke vereisten voor innovatiebeleid voor quantumveilige cryptografie, (2) meer begrip van de dynamiek van kennis in onderzoeks- en innovatie-ecosystemen, (3) opstelling van nieuw innovatiebeleid dat voldoet aan maatschappelijke eisen voor de financiële sector en overheid, en (4) koppeling van de ontwikkeling van cryptografische standaarden aan de dynamiek van belanghebbenden en geopolitieke gevolgen ervan.

Sebastian De Haro van het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) en het Institute of Physics aan de UvA gaat het consortium leiden. Behalve UvA en de co-financiers zijn bij Qiss betrokken Quantum Delta, Fontys Hogeschool, QuSoft, Rathenau Instituut, De Nederlandsche Bank, ABN Amro, Raad voor het Openbaar Bestuur, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere maatschappelijke organisaties.

NWO verstrekt de subsidie vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Quantum computing

Quantum computers zijn gebaseerd op een ander type technologie dan bestaande computers. In plaats van de gebruikelijke bits die alleen een waarde 1 of 0 kunnen aannemen, maken quantumcomputers gebruik van zogenoemde qubits, die op hetzelfde moment beide waardes tegelijk kunnen aannemen. Dit geeft quantumcomputers een vele malen grotere rekenkracht dan de huidige computers. De eerste prototypes van quantum computers zijn inmiddels ontwikkeld, en de verwachting is dat deze in de komende twintig jaar opgeschaald kunnen worden voor algemener gebruik.

Bron: Universiteit van Amsterdam

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-18T16:10:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.