Nieuwe zoektocht naar vermiste cyberexpert Kamphuis

Dit artikel delen:

Arjen Kamphuis.

Vrienden van de sinds augustus 2018 vermiste cyberexpert Arjen Kamphuis starten een nieuwe zoektocht in Noorwegen. Volgens hen bevat het gesloten politie-onderzoek van de Noorse en Nederlandse politie een aantal losse eindjes. Via crowdfunding is geld ingezameld om met een eigen team ter plaatse onderzoek te doen.

In september gaat de eerste groep naar Noorwegen. Dat team wordt geleid door forensisch patholoog Frank van de Goot. Hij is als deskundige verbonden aan het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) en verricht ook zelfstandig onderzoekswerk bij twijfels over doordoorzaak of verdwijningen.

Via een Twitter-kanaal houdt Team Find Arjen geïnteresseerden op de hoogte van de vorderingen. Daarop staat dat het team nog ‘flink wat hulp kan gebruiken’ voor de aanschaf van twee onderwaterdrones met speciale lichtbak om in een fjord te kunnen zoeken.

Het gestelde streefbedrag van 28.000 euro, dat volgens het team nodig is voor de gehele zoekactie, is nog niet gehaald. Een woordvoeder laat weten dat de onderneming uit twee delen bestaat en dat er inmiddels genoeg geld is binnengekomen om het eerste deel uit te voeren.

De actie op de crowdfundplatform Fundrazr die vandaag zou eindigen, blijft open staan. Op het moment van schrijven is via die weg ruim zesduizend euro opgehaald. Betrokkenen kunnen ook doneren via iDeal of Bunq.

Verdwijning

Cyberexpert Arjen kamphuis toog in augustus 2018 naar de Noorse plaats Bodo. Daar zijn ook een cybersecuritycentrum van het Noorse leger en een Navo-basis gevestigd. De Nederlander werd op 20 augustus 2018 voor het laatst gezien.

Hij adviseerde overheden en klokkenluiders hoe ze veilig informatie kunnen versturen zonder dat die door vijanden is te onderscheppen. Zo hielp hij eerder Wikileaks-oprichter Julian Assange. Ook was hij kritisch op de wijze waarop overheden met data en privacy omgaan en een veelgevraagd spreker en adviseur over ict-beveiligingskwesties op zeer technisch niveau.

Eerder werden zijn artikelen gebundeld in een boek: Infosecurity en Videoland maakte een vierdelige dramaserie over de verdwijning onder de titel 'Ze weten alles van je' (zie trailer onderaan artikel). Het vermoeden bestaat dat de verdwijning van Kamphuis iets met zijn werk te maken heeft. Tot nu toe zijn en, een laptop, telefoon en kajak van Kamphuis teruggevonden. 

Ze weten alles van je

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-01T10:44:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.