'Brainport Nederland' maakt zootje van privacybeleid

Dit artikel delen:

De gemeente Eindhoven komt onder een vergrootglas te liggen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacy-waakhond intensiveert de toezicht op de lichtstad. AP-vicevoorzitter Monique Verdier vindt het laakbaar dat uitgerekend de brainport van Nederland zijn zaken niet op orde heeft.

De AP heeft signalen dat de gemeente datalekken niet of niet op tijd meldt, verplichte scans op privacyrisico’s achterwege laat en persoonsgegevens van burgers te lang bewaart. Het door Eindhoven overgelegde verbeterplan heeft de zorgen van de AP niet weggenomen.

De AP is al langer in gesprek met de gemeente Eindhoven, vanwege verschillende aanwijzingen dat de gemeente niet goed omgaat met persoonsgegevens. De gemeente is van vele kanten gewaarschuwd. Zo trok de interne privacytoezichthouder van de gemeente, de functionaris gegevensbescherming (FG) in het jaarverslag over 2020 en 2021 al aan de alarmbel. De gemeente zou verplichte risicoanalyses, de zogeheten data protection impact assessments (dpia's), niet altijd (tijdig) uitvoeren. Verder heeft de gemeente er een handje van datalekken te laat te melden. Ook de Rekenkamercommissie van de gemeente waarschuwde dat het privacybeleid niet op orde was en dat de gemeente de verplichte analyses achterwege liet. De gemeente zou onder meer een milieupas en een druktemeter hebben ingevoerd zonder die risicoanalyse te doen. Hetzelfde geldt voor een proef met een app die met een algoritme werkzoekenden koppelt aan vacatures.

Monique Verdier heeft de gemeente duidelijk gemaakt dat nu menens is. Het verbeterplan was ver onder de maat. Eindhoven krijgt twee maanden een rapportage te sturen met meer informatie en stukken over datalekken, dpia’s, bewaartermijnen, de positie van de FG en enkele andere onderwerpen uit het verbeterplan. Als de gemeente de AP onvoldoende tegemoet komt, sluit Verdier hardere maatregelen zoals boetes niet uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beetje vreemde stelling van Monique Verdier ... bij mijn weten is de Brainport Nederland iets heel anders dan Gemeente Eindhoven
Dat deze toevallig in (regio) Eindhoven zit maakt het nog geen Gemeente Eindhoven

Zo gek is de stelling niet want de gemeente zet zichzelf graag op de kaart als brainport zoals gelijknamige stichting laat zien. Marketing versus de zaken op orde heeft Jeroen wat te doen. Want oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid snapt waarschijnlijk heel goed dat een bestuurlijk negeren van de interne signalen vervelende politieke consequenties kan hebben. Want niet alleen de alarmbellen van interne privacytoezichthouder zijn genegeerd maar ook een Rekenkamercommissie wordt niet serieus genomen waardoor er vragen te stellen zijn over interne controlemechanismen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-01T11:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.