AP verwerpt opnieuw wet voor data-uitwisseling

Dit artikel delen:
Wet- en regelgeving wetgeving

Het wil maar niet lukken met het wetsvoorstel dat de uitwisseling van informatie binnen samenwerkingsverbanden van overheidsinstanties en private partijen regelt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan zich ook niet vinden in de derde versie van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), bedoeld om ondermijnende criminaliteit flink aan te pakken.

De privacy-waakhond eist voorafgaande toetsing door de rechter, iets waar het huidige voorstel niet in voorziet. De AP wil deze extra waarborg bij het delen van persoonsgegevens van burgers die in het kader van zware criminaliteit 'in beeld' komen. Nu gebeurt dat met verschillende overheden en soms ook met private partijen zoals het Financieel Expertisecentrum (FEC). De AP wil zo'n toets niet aan de deelnemers van het samenwerkingsverband overlaten, omdat zij niet onafhankelijk en onpartijdig zouden zijn. AP-voorzitter Aleid Wolfsen neemt het daarbij voor lief dat de aanpak van de zware criminaliteit hierdoor opnieuw vertraging oploopt.

De AP verwees de eerste en tweede versie van de WGS naar de prullenbak. Daarop kwam het ministerie met een derde versie plus een uitwerking op het wetsvoorstel (BGS), die nu ook door de AP is beoordeeld. Daarin is geregeld dat er sprake moet zijn van duidelijke en objectieve aanwijzingen voor mogelijke criminaliteit. Verder wordt de mogelijkheid om zonder instemming van het parlement nieuwe samenwerkingsverbanden aan te wijzen geschrapt uit de WGS. Met het BGS en na opeenvolgende versies van het wetsvoorstel, is het geheel sterk verbeterd, oordeelt de AP.

Desondanks zetten de juridische scherpslijpers van de AP het licht opnieuw op rood. Ook wil de AP dat belangrijke punten uit het BGS in de wet zelf worden vastgelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-11-17T09:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.