CWI en Prorail voorspellen spoorincidenten met data

Dit artikel delen:

Het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) en Prorail gaan gedurende vier jaar samenwerken op het gebied van incidentafhandeling op het Nederlandse spoor. Het onderzoek richt zich op het voorkomen en afhandelen van een breed scala van incidenten op het spoor, zoals spoorlopers, verstoringen in de infrastructuur en aanrijdingen.

De afdeling Incidentenbestrijding van Prorail richt zich op het voorkomen van verstoringen en het snel weer beschikbaar maken van het spoor als deze zich toch voordoen. ProRail wil voorkomen dat treinen als gevolg van deze verstoringen onnodig lang stil staan, met vertragingen of uitval van treinen als gevolg. Het doel van het nieuwe onderzoeksproject is het verbeteren van de dienstverlening door gebruik te maken van de kennis op het gebied van wiskundige modellering, optimalisatie- en analysetechnieken van de onderzoeksgroepen Networks & Optimization en Stochastics van het CWI.

Incidenten voorspellen

Onderzoekers van het CWI zullen op basis van data van Prorail voorspellingen doen over het tijdstip en locatie van mogelijke toekomstige incidenten, zodat Prorail daarop in kan spelen en de incidenten kan proberen te voorkomen. Daarnaast analyseren de CWI-onderzoekers welke aanpassingen op het gebied van personeel en middelen in de Prorail Incidentenbestrijding organisatie zullen leiden tot een prestatieverbetering bij het voorkomen en afhandelen van incidenten op het spoor. Er wordt gebruik gemaakt van data op het gebied van incident-historie, evenals geografische en demografische data.

De Stochastics-groep van CWI heeft ruime ervaring op het gebied van het voorspellen van incidenten. Zij hebben bijvoorbeeld algoritmes ontwikkeld die de dekking van beschikbare ambulances binnen een regio optimaliseert. Uit dit onderzoek is spin-off Stokhos voortgekomen: Stokhos levert software oplossingen voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen.

Projectleider Rob van der Mei is zeer verheugd over het nieuwe project: ‘Het Prorail-project bouwt weer verder op het werk dat we in eerdere projecten hebben gedaan, zoals het voorspellen van incidenten voor ambulanceritten en high-impact crimes, zoals woninginbraken, straatroof en roofovervallen in samenwerking met de politie Amsterdam/Amstelland. Op die manier kunnen we onze kennis en ervaring goed gebruiken om Prorail en dus uiteindelijk de treinreizigers een stap verder te helpen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-22T11:34:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.