Toyota en Softbank stappen in slimme auto's

Dassualt 3DExcite voor Toyota

Twee van Japans grootste bedrijven starten een joint venture voor de coördinatie van voertuigen die zijn gekoppeld met het internet of things (IoT). Autofabrikant Toyota en technologieconcern Softbank willen er de sociale mobiliteit mee verbeteren, zoals just-in-time transport en ziekenhuisbusjes voor medisch onderzoek bij patiënten thuis.

De joint venture gaat van start met de coördinatie van bestaande systemen van de twee partnerbedrijven. Het gaat om Toyota’s informatiesysteem voor connected voertuigen en het IoT-platform waarmee Softbank data van smartphones en sensoren verzamelt en analyseert. De coördinatie leidt tot slimmere afstemming tussen vraag en aanbod in de markt voor vervoer en transport, aldus de bedrijven.

Mobility-as-a-service

In eerste instantie legt het tweetal zich toe op de ontwikkeling van een dienst waarbij lokale overheden en bedrijven vervoer op zeer korte termijn kunnen inzetten, bijvoorbeeld voor maaltijdbezorging. Later willen de partners gezamenlijk mobility-as-a-service (MaaS) ontwikkelen. Daarmee kunnen andere bedrijven eenvoudig mobiliteitsdiensten in de markt zetten.

Uiteindelijk beogen Toyota en Softbank de ingebruikname van wat zij Autono-MaaS noemen, ofwel autonomous mobility-as-a-service. Hiervoor heeft de autofabrikant de E-palette ontwikkeld, een volledig elektrisch voertuig dat op een groot aantal manieren kan worden ingezet. Voorbeelden daarvan zijn maaltijdbezorging waarbij de maaltijd tijdens het vervoer wordt bereid, en ziekenhuisbusjes voor medisch onderzoek bij patiënten thuis.

Monet

Het samenwerkingsbedrijf krijgt de naam Monet (‘Mobility network’) en moet operationeel zijn voor april 2019. De joint venture zal in eerste instantie de Japanse markt bedienen. Later is het de bedoeling om de diensten ook elders in te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-05T11:56:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.