TomTom checkt wegen voor autonoom rijden

Nieuw product brengt in kaart waar autofabrikant wel of niet de automatische piloot in kan schakelen

Dit artikel delen:
Zelfrijdende auto

Navigatiespecialist TomTom komt met een nieuw product: RoadCheck. Hiermee kunnen autofabrikanten van autonome voertuigen bepalen waar het veilig is voor bestuurders om geautomatiseerde rijfuncties te activeren.

In de praktijk betekent dit dat autofabrikanten de high-definition-kaartgegevens van TomTom gebruiken om het operational design domain (odd) van de geautomatiseerde rijfuncties van hun voertuigen te definiëren. Autofabrikanten kunnen op de kaart gebaseerde regels en beperkingen invoeren in een gebruiksvriendelijke online editor. Ze kunnen bijvoorbeeld het activeren van automatisch rijden in tunnels en scherpe bochten beperken, op basis van de gegevens van de hd-kaart. De op cloud-gebaseerde RoadCheck-service verwerkt deze regels. Uiteindelijk stuurt  TomTom’s voorgeïntegreerde AutoStream-diensten de gegevens rechtstreeks naar het voertuig.

Of de bestuurder een update krijgt wanneer er weer zelf gereden moet worden, is volgens een woordvoerder aan de autofabrikant zelf. ‘Het is echter wel logisch om te veronderstellen dat de bestuurder een melding krijgt wanneer hij/zij het stuur moet overnemen of het stuur kan loslaten’, aldus de zegsman.

100 procent autonoom rijden nog onmogelijk

TomTom geeft bij monde van de woordvoerder verder aan dat veilig autonoom rijden niet altijd mogelijk is met de huidige technologie. ‘Zo kan het zijn dat de sensoren in tunnels niet goed functioneren, dat de rijbaan niet altijd robuust is in scherpe bochten et cetera. Hiervoor hebben autofabrikanten een mechanisme nodig dat ‘controleert’ of het huidige wegtraject binnen hun veilig-rijden-domein past. Andere voorbeelden van toepassingen zijn slecht weer (dus ook heftige regenval), en in veranderende omgevingen, zoals tijdens wegwerkzaamheden.’ Over of het steeds wisselen van wel of niet zelf rijden effect heeft op de alertheid van de bestuurders, heeft TomTom geen data.

Het nieuwe product wordt in 2021 ingezet bij een productiemodel van een ‘toonaangevende wereldwijde autofabrikant’ in de Verenigde Staten. Welke fabrikant dit betreft, kan de navigatiedienstverlener op dit moment nog niet loslaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Vacatures Smart Logistics

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-07T15:34:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.