Lenovo koopt x86-serverdivisie IBM

Dit artikel delen:

De Chinese hardwaregigant Lenovo neemt voor 2,3 miljard dollar de x86-serverdivisie over van IBM. Volgens perbureau Reuters gaat het om de grootste overname in de Chinese ict-industrie tot nu toe. IBM stoot zijn servertak met hardware die gebaseerd is op standaard Intel x86-processorcomponenten af omdat het zich op de servermarkt wil richten op hogere segmenten met beter marges. Zoals het aanbod van System z en System i servers.

Lenovo en IBM zijn geen vreemden voor elkaar aan de onderhandelingstafel. In 2004 nam Lenovo de pc-divisie van IBM over.

IBM was na HP en Dell de grootste leverancier van x86 servers. IBM richt zich naast servers in het hogere segment steeds meer op het vermarkten van zijn wereldwijde cloud-infrastructuur en de ontwikkeling van diensten rondom supercomputer Watson.

Het bedrijf investeerde recent 1,2 miljard dollar in de wereldwijde expansie van datacentra. Dat aantal moet groeien tot veertig rekencentra wereldwijd. In New York is een nieuwe vestiging geopend waar het bedrijf samen met klanten diensten ontwikkelt rondom Watson.

Lenovo

Lenovo wordt een steeds grotere partij op het gebied van hardware. De Chinese leverancier nam in het vierde kwartaal van 2013 het grootste aandeel van de pc-markt voor zijn rekening. Het behaalde een marktaandeel van 18,1 procent. Daarmee stootte het HP van de troon. Die leverancier behaalde een marktaandeel van 16,4 procent.

Ook maakte het bedrijf recent bekend dat het een nieuwe fabriek voor smartphones en tablets opent. De hardwaremaker ziet de vraag naar mobiele apparaten toenemen. Met de nieuwe fabriek in centraal China wil het de productie verhogen en sneller inspelen op veranderingen in de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het was al aangekondigd, maar toch verrassend dat Lenovo uit de bus is gekomen. Commodity hardware is niet meer interessant, althans bij IBM dat volop inzet op services uit de cloud, waar ook hardware voor nodig is, of gaan ze dat doen met open compute?

Willem,
Het gaat om de hardware die gebaseerd is op standaard Intel x86-processorcomponenten. Dit is blijkbaar geen geschikt platform voor cloud-computing.

Reza,

Ik denk niet dat IBM vindt dat de X86 servers niet geschikt zijn voor Cloud. Ik denk eerder dat ze hun strategie aanpassen, en zich daarom terug trekken uit de dozenschuif/prijzenoorlog markt van X86 servers. Hier is namelijk niet veel meer te verdienen aangezien x86 servers commodity zijn geworden. Na het afstoten van de desk/laptop divisie was dit een logisch gevolg.

Ter info:

http://www.zdnet.com/ibms-q4-mixed-hardware-unit-tanks-7000025414/?utm_medium=social&utm_source=linkedin.com&utm_campaign=buffer

Met Reza eens.
Marges zijn belangrijk. Lenovo kan vanuit China goedkoper leveren.

De PC markt zal minder worden, dus een volgende markt pakken nu je nog geld genoeg hebt om dat te doen.

Vraag is of Lenovo ook groot wil worden in tablets. Vanuit haar strategie gezien tot nu toe, zou je denken dat dat nog minimaal 5 jaar gaat duren.

Maurice,

Lenovo is al aardig aan de weg aan het timmeren met tablets.

Het is nog niet je van het. Maar het begin maar er zeker wezen.

Dit gaat zeker geen 5 jaar meer duren.

@ Maurice,

Goede toevoeging. De kosten zijn daar velen malen lager.

En aangezien dit een vechtersmarkt is, kan alleen op die manier nog winst behaald worden.

Dus al logisch dat dit overgenomen wordt door een Aziatische club.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-23T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.