Waternet kiest belastingsysteem van GouwIT

Dit artikel delen:

Stichting Waternet uit Amsterdam heeft na een aanbesteding gekozen voor een nieuwe belastingapplicatie van GouwIT. Het contract met de overheidsautomatiseerder uit Zaltbommel loopt vijf jaar. Waternet gebruikt de software voor het innen van waterschapsbelasting. Ook is het te gebruiken voor de verwerking van drinkwaterfacturen.

Waternet is de uitvoerende organisatie voor de watertaken van de gemeente Amsterdam (drinkwater) en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Vanaf 2013 zullen de aanslagen voor de drinkwater- en waterschapsheffingen in het verzorgingsgebied van Waternet verzorgd worden door de software van GouwIT. De toepassing vervangt de huidige IBS-software van Pinkroccade. Een zegsvrouw meldt dat de stichting het liefst een gecombineerde factuur uitstuurt voor zowel het drinkwater als de waterschapsbelasting. 'Technisch is dat mogelijk, maar wettelijk gezien mag dit nog niet. Het onderwerp ligt bij de politiek.'

Belastingsysteem

Waternet wacht met de aanschaf van de GouwIT-software niet meer op de definitieve beslissing over het stoppen of doorgaan van het Tax-i systeem. Het Waterschapshuis zou dit centrale heffingen- en inningenplatform in opdracht van bijna alle waterschappen laten ontwikkelen. Het project dreigt echter door een conflict met hoofdaannemer Logica roemloos ten onder te gaan.  Waterschappen zoeken nu naar alternatieve oplossingen.

GouwIT levert software op het gebied van basisregistraties, belastingen en parkeervergunningen aan gemeentelijke overheden, gemeentelijke samenwerkingsverbanden en waterschappen. Het bedrijf levert naar eigen zeggen belastingsystemen voor negentig gemeenten en waterschappen. Ongeveer vier miljoen Nederlanders worden door de systemen van GouwIT 'belast'.

Doorgaan

Eind 2010 sleepte het bedrijf ook al een opdracht in de wacht bij het waterschap Aa en Maas en de gemeenten Deurne, Boekel, Oss, Veghel en Uden, verenigd in de Belastingsamenwerking Oost-Brabant (Bsob). Adrie van Zundert, eigenaar en commercieel directeur van GouwIT, vertelt dat zijn bedrijf, ondanks de grote order die het Waterschapshuis aan Logica gunde, de afgelopen jaren is doorgegaan met de ontwikkeling van een eigen belastingsysteem voor waterschappen. 'Wij kregen aanwijzingen uit de markt dat het niet goed ging met de ontwikkeling van Tax-i. Dat motiveerde ons weer om ons eigen systeem uit te bouwen.'

GouwIT was samen met partner Getronics in 2007 een van de tegenstrevers van Logica (met onderaannemer Ordina) om de order van het Waterschapshuis binnen te halen. De combinatie spande vanwege procedurele bezwaren een kort geding aan nadat Logica als winnaar uit de bus kwam. Die zaak werd echter verloren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een hoofdkantoor voor een
uitvoerende organisatie voor de watertaken van de gemeente Amsterdam (drinkwater) en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Schaamteloos mooi. Er wordt hier vast weer vrolijk en frank met veel publiek geld gesmeten... Ik ben trouwens benieuwd of dit project wel op tijd en binnen budget opgeleverd gaat worden.

Of het binnen tijd en budget wordt opgeleverd is eigenlijk helemaal niet interessant. Enige interessante is: wordt er iets bruikbaars opgeleverd en wordt het geld effectief besteed.
Als je iedere euro die je hebt zinvol besteed en iedere uur dat je hebt zinvol werk doet (ofwel waarde creëert voor de klant) dan zijn budgetten en andere managementonzin niet nodig.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-14T16:32:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.