OGD bouwt virtueel gemeentehuis Molenwaard

Gemeente Molenwaard

OGD ict-diensten gaat voor de gemeente Molenwaard een virtueel gemeentehuis realiseren. Molenwaard is hierdoor straks de eerste Nederlandse gemeente zonder vaste locatie. OGD wordt verantwoordelijk voor de realisatie, het technisch beheer van het fysieke deel van de omgevingen en gaat advies geven op het gebied van public cloud-diensten. De duur van de overeenkomst is drie jaar en kan zes maal met één jaar worden verlengd.

OGD bouwt samen met de gemeente een private cloud-omgeving waarin medewerkers altijd en overal burgergericht kunnen werken. Over een jaar zal 80 tot 90 procent van de gemeentelijke producten en diensten alleen nog digitaal aan te vragen zijn. Voor de overige zaken komen de medewerkers van Molenwaard gewoon bij de mensen langs. Afdelingen als de financiële administratie houden wel een eigen kantoor, maar deze backoffice is alleen bedoeld voor personeel. Je vindt er dus geen receptie of ontvangstbalie.

Office 365 en Dell

Voor zowel medewerkers als inwoners van Molenwaard betekent deze andere manier van werken een cultuuromslag. OGD en de gemeente hebben er daarom voor gekozen de transitie gefaseerd plaats te laten vinden. Office 365 is inmiddels geïmplementeerd en de eerste stappen naar online dienstverlening worden nu gezet. Binnen Office heeft Molenwaard de mail in een publieke cloud draaien. Dit is vooralsnog het enige proces, maar OGD gaat wel adviseren over welke processen de gemeente nog meer naar de publieke cloud kan brengen. De private cloud-omgeving wordt gebouwd op hardware van Dell. Er wordt een tweede datacenter ingericht dat dient als uitwijklocatie.

‘Wij zijn er enorm trots op dat we dit innovatieve concept gaan neerzetten bij de gemeente’, zegt Roel Nikkessen, directeur OGD ict-diensten. ‘Als ict’ers en als burgers vinden wij het bijzonder hoe de gemeente Molenwaard inspeelt op de veranderende overheid.’ De opleverdatum van virtueel Molenwaard staat gepland voor juni 2014. Op dat moment neemt de gemeente ook afscheid van zijn huidige huisvesting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-30T16:00:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.