Agfa HealthCare levert beeldmanagement aan OLVG

Dit artikel delen:
Zorg

Agfa HealthCare gaat een beeldmanagement-systeem implementeren bij alle locaties van het OLVG. De oude systemen voor de opslag, het beheer en uitwisseling van beelden worden bij het ziekenhuis vervangen. Agfa HealthCare is gekozen op basis van een aanbesteding. De voorbereidingen voor de uitrol zijn inmiddels gestart. De uitrol zelf moet eind 2018 afgerond zijn.

OLVG is een topklinisch opleidingsziekenhuis in Amsterdam, dat jaarlijks zorg biedt aan ruim vijfhonderdduizend patiënten. Na de fusie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas ziekenhuis waren er in het fusieziekenhuis OLVG verschillende Picture Archiving and Communication System (PACS)-systemen van verschillende leveranciers operationeel. Reden om een geconsolideerd platform voor de opslag, het beheer en uitwisseling van beelden aan te schaffen.

Het ziekenhuis heeft, met behulp van het Utrechtse consultancybureau Medicalphit, een aanbesteding uitgeschreven. Hier kwam Agfa HealthCare als winnaar uit de bus. Dat is de zorg-tak van de Agfa-Gevaert Groep (Agfa). Het levert e-health-oplossingen voor ziekenhuizen in ruim honderd landen.

Agfa HealthCare gaat het zogenaamde Enterprise Imaging-platform bij OLVG implementeren. Deze oplossing omvat onder meer een Vendor Neutral Archive (VNA), een Picture Archiving and Communication System (PACS) voor radiologie, een organisatiebreed PACS voor het beheer van de beelden van alle andere afdelingen en het webgebaseerde Engage-platform voor gezondheidsmanagement. Bovendien is een XERO-viewer aanwezig, waarbij de clinici, specialisten en alle partijen die betrokken zijn bij de behandeling, toegang krijgen tot alle beeldgegevens voor de patiënt.

Informatie-uitwisseling

Het nieuwe systeem vervangt de verschillende PACS-systemen en deelsystemen bij de ziekenhuizen. Hiermee wordt de opslag van beelden en medische documenten gecentraliseerd. Dit levert OLVG een gemeenschappelijk platform voor alle locaties en geeft controle over dit deel van het medische dossier.

Bovendien maakt het nieuwe systeem de uitwisseling van informatie met andere ziekenhuizen, zorgprofessionals en patiënten mogelijk. Dit draagt naar eigen zeggen bij aan een betere communicatie en samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden in het diagnostische beeldvormingsproces.

De partijen werken aan de voorbereiding voor de uitrol van het systeem. Dit moet eind 2018 afgerond zijn. Hiermee krijgen patiënten toegang tot al hun beelden via het patiëntportaal van OLVG. Zij hebben al toegang tot de gegevens in hun digitale patiëntendossier.

Agfa HealthCare zegt dat OLVG hun eerste klant is die exclusief werkt met de organisatiebrede oplossing voor het beheer, de opslag en de uitwisseling van alle beelden.

Zorg & ICT

Agfa HealthCare is tijdens Zorg & ICT te vinden op stand 01.D105. De vakbeurs vindt plaats van 17 tot en met 19 april 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-26T09:46:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.