Toekomst twee megatenders VNG ongewis

GT Software Broker gestopt; GT Connect gestopt?

Dit artikel delen:

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt de aanbesteding GT Software Broker definitief te hebben stopgezet. Wel blijft VNG met gemeenten in gesprek over een andere opzet om software gemeenschappelijk in te kopen. Daarnaast is er onrust over een andere tender: GT Connect voor spraakverkeer. VNG ontkent dat het contract met Atos is opgezegd.

Bij de VNG lopen er onder de noemer GT (Gemeentelijke Telecommunicatie) op it- en telecomgebied sinds een aantal jaren mega-tenders waarbij gemeenten en lokale overheidsdiensten gezamenlijk optrekken. Dat heeft geleid tot een paar succesvolle aanbestedingen, zoals GT Mobiele Communicatie (1 en 2), GT Vaste Communicatie, GT Print en GT Microsoft. 

Niet alles loopt even soepel bij dit soort grote projecten met veel betrokkenen. Zo is de tender GT Software Broker definitief gestopt. Eind vorig jaar was die al op pauze gezet en volgde er een herijking. Kortgeleden is besloten om er helemaal een streep onder te zetten; de opzet bleek voor sommige gemeenten toch te onduidelijk.

Het project had tot doel het beschikbaar stellen van een dienst aan de deelnemers - gemeenten en gemeentelijke deelnemingen - waarmee zij standaardsoftware kunnen bestellen. Voor deze dienst zou via de aanbesteding een softwarebroker worden geselecteerd die alles rond de inkoop van de gevraagde standaardsoftware en afhandeling van de bestellingen kan regelen.

Maar, benadrukt VNG-woordvoerder Daan Oltheten, het dossier software is niet van de baan. Het gezamenlijk inkopen van software wordt nog steeds als kansrijk gezien. De GT-stuurgroep en de klankbordgroep met gemeentelijke vertegenwoordigers gaan zich in de komende maanden buigen over de haalbaarheid van een andere opzet. Daarbij wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen op het gebied van Common Ground, dat moet leiden tot een basis-ict-infrastructuur voor alle gemeenten.

Stekker er uit?

"Die opmerkingen moet je op hun conto schrijven"

Over een andere tender, die in april 2019 is afgerond, gaan geruchten dat het contract met de winnende leverancier Atos is opgezegd. Het betreft GT Connect, waarbij de it-dienstverlener de afhandeling van spraakverkeer (inclusief klantcontactcentra) voor de aangesloten gemeenten op zich zou nemen. Volgens het bureau GT Connect Advies kwam de dienstverlening niet van de grond en heeft de VNG de stekker er uit getrokken.

Dat laatste wordt ontkend door zegsman Oltheten. 'We hebben nog steeds een contract. We communiceren over de status hiervan op dit moment alleen met de deelnemers.' Hij wijst er op dat GT Connect Advies niets te maken heeft met de VNG en GT Connect. Het blijkt een door twee telecomadviseurs opgezet bureau te zijn dat diensten aanbiedt aan gemeenten en een verklaring over het stoppen van GT Connect op zijn website heeft gezet. 'Die opmerkingen moet je op hun conto schrijven', stelt Oltheten, die de op- én naamstelling van het bedrijf op z'n zachtst gezegd niet handig vindt. Bij leverancier Atos is het nog wachten op een reactie.

GT-tenders

Momenteel zijn nog de aanbestedingen GT End User Devicers en GT Repro & Grootformaat in voorbereiding. Ook wordt er gekeken naar een opvolger voor de collectieve inkoop van mobiele communicatie, ook wel GT Mobiele Communicatie 3 genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En ze hadden de tender voor security... GGI-Veilig met SIEM/Soc, aanvullende security services en expertise services. Die werd destijds ook al eens terug getrokken en toch weer uitgezet in de markt ondanks de vele vragen en twijfels vanuit de markt. Die uitvoering loopt wel goed?

Ja, dat is onder de vlag van de GGI (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur):
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/wie-gunt-wat/6683459/3152533/kpn-en-protinus-slaan-slag-bij-megatender-ggi-veilig.html

Die tender is dus vergeven en volgens VNGrealisatie is GGI-Veilig inmiddels in gebruik.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-12T11:55:00.000Z Rik Sanders