Kiesraad kiest Paragon voor verkiezingssoftware

Dit artikel delen:

In opdracht van de Kiesraad gaat Paragon Customer Communications software leveren voor de vaststelling van de verkiezingsuitslag en indiening van de kandidatenlijsten. Het bedrijf uit Alphen aan den Rijn sleepte deze week de aanbesteding voor ontwikkeling, beheer en hosting binnen. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar en kan driemaal met vijf jaar worden verlengd. De totale maximale waarde bedraagt 45 miljoen euro.

De software voor de Kiesraad heeft de naam Digitaal Hulpmiddel Verkiezingen (DHV). Deze vervangt vanaf medio 2023 de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020), waarvan eerdere versies kwetsbaarheden bevatten op het gebied van versleuteling en data-integriteit. Hierdoor was de toepassing gevoelig voor fraude en manipulatie. Zelfs in aanloop naar de Kamerverkiezingen van 2021 werd door sommigen hiervoor gewaarschuwd.

Centraal beheer

"De raad kan het gebruik van het programma monitoren en tijdig maatregelen nemen"

In tegenstelling tot OSV2020 zal de Kiesraad DHV centraal beheren. 'Hierdoor kan de raad het gebruik van het programma monitoren en tijdig maatregelen nemen in het geval van onregelmatigheden', schrijft de Kiesraad. Monitoring gebeurt via een Security Operations Centre (SOC). Paragon beveiligt en beheert de software en de hostingomgeving en zorgt dat deze actueel blijven.

Paragon Customer Communications is geen onbekende in verkiezingsland. De onderneming regelt voor 120 gemeenten de papieren communicatie over de verkiezingen. De softwareontwikkeling van DHV wordt verzorgd door Paragons zusterbedrijf Scytl en voor de hosting werkt het bedrijf samen met KPN.

De Kiesraad is een adviesorgaan en informatiecentrum op het gebied van kiesrecht en verkiezingen. De aanbesteding werd uitgeschreven door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelatie (BZK).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-13T16:39:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.