'ICT-controle veroorzaakt stress werknemer'

Dit artikel delen:

Werkgevers die hun personeel in de gaten houden via zogeheten ict-surveillance, doen meer kwaad dan goed. Werknemers zouden last kunnen krijgen van stress- en angstgevoelens.

Het monitoren van computerwerkzaamheden van employees kan het welzijn van werknemers schaden. Dat zeggen medewerkers van het Britse Policy Studies Institute nadat zij onderzoek deden naar zogeheten ict-surveillance.

Bij werknemers die via elektronische systemen in de gaten gehouden worden, zou het stressniveau ruim zeven procent hoger liggen dan bij werknemers die niet via de computer gecontroleerd worden. Ook werken ze gemiddeld drie uur per week extra zonder dat daar enige vorm van compensatie tegenover staat.

Uiteindelijk veroorzaken de controles meer ziekteverzuim, aldus de onderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je als werkgever dit soort maatregelen neemt om de productiviteit van je personeel te meten/verhogen, wordt het tijd dat je eens een peoplemanagement cursus volgt; "hoe motiveer ik mijn personeel" zodat ze uit zichzelf gemotiveert zijn om te werken.
Of als werknemer een andere baas/n zoekt.

Technologie loslaten op mensen is altijd gevaarlijk. Korte termijnresultaten kunnen daarbij tot heel verkeerde keuzes leiden. Gebruik ict vooral om te faciliteren en accepteer enige suboptimalisatie omdat mensen nu eenmaal geen machines zijn. Workflow stuitte in het verleden op weerstand omdat het soms misbruikt werd. Business Intelligence, dat vooral grote, lange lijnen moest bewaken wordt nu zelfs al op medewerkers losgelaten. Zullen we de volgende "wave", Business Process Management, nu eens slim inzetten? Mensen ondersteunen waar er behoefte is, knelpunten opsporen en vooral inzicht geven in plaats van "in het gareel brengen" en initiatief wegnemen omdat bv. India op de loer zou liggen. Laten we onze maatschappij leefbaar houden!

"Werknemers zouden last kunnen krijgen van stress- en angstgevoelens."
-
Tja, waar rook is, is vuur ?
Het zal wel gebaseerd zijn op nog net niet te kunnen bewijzen gebeurtenissen, dus dan heeft de werkgever hier toch recht toe, anders gaat de werknemer toch naar een andere werkgever, die niet controleeerd? Keuzes genoeg wat dat betreft.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-15T16:12:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.