Invoering EPD Epic kost MC Leeuwarden 30 miljoen

Zorg & ICT 2016

Dit artikel delen:
Ziekenhuis verpleegster zorg

Sinds 1 april is het Medisch Centrum Leeuwarden over op het nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd) van de Amerikaanse leverancier Epic. Het project heeft achttien maanden geduurd, met betrokkenheid van tachtig voltijds projectmedewerkers vanuit het ziekenhuis. Om goed met het nieuwe epd te kunnen werken zijn 3700 medewerkers getraind. De invoering van het systeem kost dertig miljoen euro.

Het Medisch Centrum Leeuwarden noemt de overgang naar het epd van Epic in een persbericht ‘de grootste verandering in de geschiedenis van het Medisch Centrum Leeuwarden. De livegang van Epic is niet alleen de invoering van een nieuw automatiseringssysteem, maar houdt ook een geheel nieuwe werkwijze in voor iedereen in het ziekenhuis.’

Epic vervangt een groot aantal van de huidige automatiseringssystemen in het ziekenhuis, onder meer van CSC (iSoft). Het ziekenhuis denkt dat daardoor het zorgpersoneel efficiënter kan samenwerken en de informatievoorziening in het zorgproces beter is geborgd. Ook krijgen medewerkers meer mogelijkheden voor het doen van wetenschappelijk onderzoek doordat de gegevens eenduidiger en beter worden geregistreerd.

Tijdelijk minder patiënten

Het epd levert patiënten bovendien meer regie en gemak, beweert het Medisch Centrum Leeuwarden. Het ziekenhuis wijst er bijvoorbeeld op dat patiënten via de website www.mijnmcl.nl zelf vervolgafspraken kunnen maken, het actuele dossier en onderzoeksuitslagen kunnen inzien en in een beveiligde omgeving digitaal vragen aan de arts kunnen stellen. 'Epic is één systeem waarmee alle afdelingen in het ziekenhuis werken en waarin alles wordt geregistreerd. We verwachten dat patiënten minder vaak hun verhaal opnieuw hoeven te vertellen en nog beter geïnformeerd kunnen worden over hun behandeltraject,' aldus directielid Willem Lenglet.

Het Epic-systeem toegesneden op de werkwijze van het ziekenhuis. Daarbij zijn de processen in het Medisch Centrum Leeuwarden eerst tegen het licht gehouden en waar mogelijk verbeterd. In de eerste weken na de introductie van de Epic-software worden tijdelijk minder patiënten behandeld dan anders. De verwachting is dat medewerkers tijdens de inwerkperiode van Epic tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe werkwijze, laat het ziekenhuis weten.

Groei

Epic is in Nederland een groeiende leverancier van elektronische patiëntendossiers. Naast het Medisch Centrum Leeuwarden gebruiken Radboudumc, AMC, VUmc, OLVG, Spaarne Gasthuis en het Amphia-ziekenhuis de Amerikaanse software. Onlangs maakte het UMCG, waarmee het Friese ziekenhuis veelvuldig samenwerkt, ook bekend voor Epic te hebben gekozen.

Zorg en ICT

Epic is tijdens de beurs Zorg & ICT te vinden op standnummer 01.C032. De ict-beurs vindt plaats van 5 tot en met 7 april 2016 in de Jaarbeurs. Registreer nu voor gratis toegang tot de beurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-05T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.