MedEye voorkomt foutieve medicatie bij DZ

Zorg & ICT 2016

Dit artikel delen:

Het Deventer Ziekenhuis (DZ) neemt als eerste ziekenhuis in Nederland het medicatieveiligheidssysteem MedEye van Mint Solutions kliniekbreed in gebruik. De MedEye-oplossing bestaat uit een apparaat ter grootte van een kleine pc waarin een optische medicatiescanner zit, software voor een elektronisch patiëntendossier (epd) en een medicatiewagen (een 'computer on wheels'). Mint Solutions werkt in het Deventer Ziekenhuis samen met epd-softwareleverancier Chipsoft en LogixalXL, de leverancier van de Rubbermaid-medicatiewagen.

MedEye is een kast die aan het bed van de patiënt een 3D-model scant van de in te nemen medicijnen. Via beeldherkenning en de achterliggende database wordt de dosering en het type medicijn gecontroleerd. Op deze manier kunnen fouten bij het toedienen van medicijnen worden voorkomen.

Het systeem is in paar jaar geleden als eerste in gebruik genomen door het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, maar dan voor één afdeling. Daarbij wordt ook de epd-software van Chipsoft gebruikt; de computer on wheels’ ‘zijn hier echter van Alphatron.

Het Deventer Ziekenhuis heeft nu besloten het medicatieveiligheidssysteem integraal in te voeren. Dit besluit viel na een succesvolle test op een verpleegafdeling met cardiologie-, gynaecologie- en urologiepatiënten. 

LogicalXL toonde de MedEye-opstelling tijdens de vakbeurs Zorg & ICT die de afgelopen dagen in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsgreep.

Mint Solutions

Het oorspronkelijke IJslandse Mint Solutions kreeg in 2014 een investering van ruim 4,4 miljoen euro. Het geld kwam van zorginvesteerder Life Sciences Partners (LSP) en investeringsmaatschappij Seventure Partners. Met het bedrag hoopt het van oorsprong IJslandse bedrijf via Nederland uit te breiden naar de Duitse en Britse zorgmarkt.

In Nederland bestaat het apart opgezette Mint Solutions Holland, dat vanuit Amsterdam actief is. Het bedrijf bedient inmiddels een aantal ziekenhuisinstellingen die met Chipsoft-epd's werken, maar het verwacht binnenkort ook een aantal Epic-gebruikers als klant te kunnen binnenhalen. 

Computable Awards

Het MedEye-project in Deventer is genomineerd voor de Computable Awards 2016, beste ICT-project in de zorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-07T18:21:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.