Oogziekenhuis Rotterdam neemt EPD in gebruik

Patiëntenportaal volgt nog

Dit artikel delen:

Het Oogziekenhuis Rotterdam werkt sinds kort met het nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd) genaamd Care Solutions van it-leverancier CSC. In eerste instantie wilde het oogziekenhuis gebruikmaken van de faciliteiten van het Erasmus Ziekenhuis maar het koos uiteindelijk voor een eigen SaaS-oplossing.

Een woordvoerder van het Oogziekenhuis benadrukt dat het om de eerste fase van de implementatie gaat. ‘Het zis (ziekenhuis informatie systeem) en het epd zijn nu volledig ingevoerd. Ook een aantal systemen die verbonden zijn aan medische apparatuur hebben een upgrade gekregen. In de tweede en derde fase wordt het patiëntenportaal geïmplementeerd. In juli 2017 moet de volledige implementatie een feit zijn.’ 

Nico Klay, voorzitter Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis Rotterdam: ‘Het epd laat onder meer direct de informatie zien uit onderzoeken met onze specifiek oogheelkundige medische apparatuur. Onze artsen en verpleegkundigen kunnen patiënten daardoor sneller en beter helpen. Tijdens de invoering van het nieuwe pakket konden onze artsen en verpleegkundigen gewoon door blijven werken. Dit is een groot voordeel van de geleidelijke, gefaseerde implementatie in plaats van een ‘big bang’-implementatie.’

SaaS-oplossing

Bert Snel, manager informatiemanagement, automatisering en medische technologie bij het Oogziekenhuis Rotterdam, vertelde tijdens het Computable Seminar Zorg op 29 november 2016 over de invoering van het nieuwe edp. ‘In 2015 wilden we een nieuw epd en enkel het functionele it-beheer intern houden, net zoals het Zaans Medisch Centrum. In eerste instantie hadden we ondersteuning vanuit het Rotterdamse Erasmus Ziekenhuis, maar zij zijn te druk bezig met de eigen it. Daarbij komt dat zij de focus hebben op de interne dienstverlening in plaats van de externe dienstverlening. De huidige applicaties stoppen in juli 2017, dus moesten we op zoek naar een nieuwe leverancier. Ons doel was om de patiëntveiligheid te verhogen en te voorzien in een snellere en efficiëntere informatie-uitwisseling, er zijn nu te veel verschillende applicaties. Bovendien moest het financieel haalbaar zijn en wilden we bereiken dat artsen en ondersteunend personeel zoveel mogelijk in één programma werken.’

Uiteindelijk koos Snel voor dienstverlener CSC. ‘We hebben deze leverancier gekozen, omdat deze betaalbaar is, ervaring heeft met het epd en innovatie voor ons kan organiseren met externe partners.’ De implementatie verloopt in drie fases met een doorlooptijd van tien maanden. ‘CSC is een leverancier met ruime ervaring in hosting van hardware en software op locaties en wordt voor ons verantwoordelijk voor het beheer en de beschikbaarheid van de omgeving. Het is ook één van de weinige ziekenhuis informatie systeem (zis)-leveranciers met een SaaS-model, wat we graag wilden. Ook het epd heeft bij ons de vorm van een SaaS-oplossing. Deze oplossing is goed koppelbaar en per module in te zetten, waardoor er geen investeringen in de infrastructuur of extra migratietrajecten nodig zijn. Er is een transparante kostenopbouw en een lage ‘total cost of ownership’, waarbij we regie behouden over de eigen it-omgeving’, besluit de it-manager.

Hosting en technisch applicatiebeheer

In september 2016 werd bekend dat Het Oogziekenhuis Rotterdam een nieuwe zis/epd-overeenkomst had gesloten met CSC Nederland. Het contract omvat CSC Care Solutions, inclusief hosting en technisch applicatiebeheer.

Het Oogziekenhuis Rotterdam biedt gespecialiseerde oogheelkunde. Het ziekenhuis is oprichter van de World Association of Eye Hospitals, een wereldwijde vereniging van gespecialiseerde zorgverleners in de oogheelkunde. Jaarlijks worden in Het Oogziekenhuis Rotterdam twaalfduizend operaties uitgevoerd en 135.000 patiënten poliklinisch behandeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-09T11:33:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.