UMC Utrecht en Amphia verbeteren data-uitwisseling

Vijf ziekenhuizen en IKNL ontwikkelen informatiestandaard

Dit artikel delen:
Arts

UMC Utrecht en het Amphia Ziekenhuis hebben een landelijke informatiestandaard voor borstkanker in hun elektronische patiëntendossiers (epd’s) geïmplementeerd. De standaard is in samenwerking met drie andere ziekenhuizen en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) ontwikkeld. De norm moet een kwaliteitsslag maken op het gebied van de verslaglegging en elektronische uitwisseling van patiëntgegevens.

Vijf ziekenhuizen (Amphia, het UMC Utrecht, het Radboud UMC, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het AMC) houden een pilot voor een landelijke informatiestandaard voor de verslaggeving van multidisciplinaire overleggen (mdo’s) in het epd. Als onderdeel van deze pilot hielp het IKNL bij de totstandkoming van de informatiestandaard voor borstkanker.

Het UMC Utrecht en Amphia Ziekenhuis hebben als eerste deze informatiestandaard in hun elektronische patiëntendossier geïmplementeerd. Het UMC Utrecht beschikt over een epd van Chipsoft, Amphia gebruikt die van Epic. De andere drie ziekenhuizen volgen later.

Informatiestandaard voor borstkanker

De nieuwe informatiestandaard voor borstkanker is bedoeld voor ziekenhuizen die hun patiëntenzorg afstemmen in multidisciplinaire overleggen (mdo’s). Het moet bijdragen aan een eenduidige wijze van vastleggen van patiëntgegevens en de elektronisch uitwisseling van gegevens bevorderen.

Bovendien biedt de norm de mogelijkheid om beslissingsondersteuningssystemen te koppelen, waardoor richtlijnaanbevelingen, uitkomsten van predictiemodellen en trial-alerts automatisch voor het mdo beschikbaar zijn. Tot slot worden gegevens voor meerdere doeleinden bruikbaar, zoals de gegevensregistratie in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), wetenschappelijk onderzoek of een informatieoverdracht naar de huisarts.

De informatiestandaard is ontwikkeld op basis van de richtlijn en is uitgebreid op advies van artsen. Het is goedgekeurd door het Nabon (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland). 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-25T10:51:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.