Medisch specialisten vaak negatief over ict

Dit artikel delen:
Zorg

Ruim een kwart van de medisch specialisten vindt dat hun ict-systemen meer inspanning kosten dan dat ze aan voordelen opleveren (30 procent is het met deze stelling oneens) en slechts 19 procent is van mening dat de ict-systemen voldoende beschikbaar zijn.

Die cijfers komen uit het onderzoek 'De eHealth-monitor 2017' van het landelijke expertisecentrum voor zorg-ict Nictiz en zorg-onderzoeksinstituut Nivel. Zij ondervroegen huisartsen en medisch specialisten welke mogelijkheden positief kunnen bijdragen aan de verbetering van gegevensuitwisseling in de zorg en welke belemmeringen zij ervaren.

In de dagelijkse praktijk ondervinden met name medisch specialisten belemmeringen in de gegevensuitwisseling door de huidige ict-systemen. Zo geeft de helft van de medisch specialisten aan dat de huidige systemen niet naar behoren werken. Systemen zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar of er is geen koppeling met het epd. Hierdoor ondervindt 40 procent van de medisch specialisten problemen bij het elektronisch uitwisselen van gegevens met andere zorgverleners.

Van de artsen vindt 85 procent dat informatie-uitwisseling tussen elektronische patiëntendossiers (epd’s) volgens dezelfde standaarden bijdraagt aan een actueel beeld van de patiënt. 79 procent tot 85 procent van de artsen vindt ook dat andere mogelijkheden, zoals het delen van gegevens via een samenwerkingsplatform voor zorgverleners (gekoppeld aan het epd) of samenwerken in hetzelfde epd, positief bijdragen. 

Standaarden

Artsen zien echter bij voorkeur het uitwisselen volgens standaarden gerealiseerd worden. 73 procent van de huisartsen en 80 procent van de medisch specialisten is het hiermee eens. Bekijk de volledige resultaten van dit onderzoek in het factsheet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een typisch WC-eend verhaal van het Nictiz. Blijkbaar is een groep bezig om het EPD er met man en macht op de lange termijn erdoor te drukken en schuwen zelfs alle middelen niet. Herhaaldelijk dat mensen tegen hun wil aangemeld worden bij een EPD door huisarts of apotheek en een Autoriteit Persoonsgegevens die vooralsnog weigert op te treden tegen deze zware privacyschendingen.

https://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/databases/epd/19447-onrechtmatige-aanmeldingen-in-epd-lsp-blijken-structureel-probleem-vrijbit-komt-weer-in-actie.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-13T17:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.