Minister: bundel blockchaininitiatieven in de zorg

Computable Award-winnaar Mijn Zorg Log ingezet voor blockchain in kraamzorg

Dit artikel delen:
Mobiele zorg m-health

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Medische Zorg en Sport stelt dat blockchaininitiatieven in de zorg gebundeld moeten worden om de voordelen ten volle te benutten. Ook geeft hij aan dat Mijn Zorg Log, Computable Awards-winnaar in 2017, momenteel wordt ingezet voor een proef met blockchain in de kraamzorg.

Dit stelt de minister in een kamerbrief waarin hij vragen van kamerleden Dijkstra en Bergkamp (beide D66) beantwoordt over e-health in het algemeen en blockchain in het bijzonder.

De bundeling van blockchaininitiatieven in de zorg is essentieel, zo meent de minister. ‘Op dit moment zijn er verschillende blockchaininitiatieven vanuit verschillende organisaties in de zorg. Om de voordelen van blockchain in de zorg te benutten, is het van belang om de initiatieven te bundelen. Deze bundeling past in de agenda van het Informatieberaad, waarin organisaties in de zorg samenwerken aan een duurzaam informatiestelsel voor de zorg. Het is opgericht om hiervoor afspraken, standaarden en voorzieningen te maken zodat zorggegevens veilig en betrouwbaar kunnen worden gedeeld.’

Blockchain in de kraamzorg

De blockchaintechnologie staat volgens De Jonge nog in de kinderschoenen. ‘Met het project blockchain in de zorg verkent Zorginstituut Nederland wat blockchaintechnologie kan betekenen voor de gegevensuitwisseling in de zorg. Bij de verkenning is uitgegaan van een centrale positie van de burger waarmee deze controle krijgt over de eigen zorggegevens. Blockchain heeft de potentie om samenwerking, gegevensuitwisseling en wederzijds vertrouwen anders te organiseren. Dit kan onder andere leiden tot een vermindering van de administratieve lasten. Hiervoor moet er eerst inzicht worden geworven in de mogelijkheden en consequenties voor de gebruikte processen, wet- en regelgeving en technieken in de zorg. Voor deze onderzoeksdoeleinden is de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log ontwikkeld.’

Een beheerste invoering van blockchain is essentieel, zo meent de minister. ‘Een gecontroleerde invoering is van belang, omdat het gaat om burgers en hun gezondheid en de mogelijkheden van zorgaanbieders om burgers daarbij te ondersteunen. De gegevensuitwisseling in de zorg is complex en vindt plaats in en vanuit de verschillende zorgdomeinen, maar ook over zorgdomeinen heen. Zoals aangegeven onderzoekt Zorginstituut Nederland wat blockchain kan betekenen voor de gegevensuitwisseling in de zorg.’ Als voorbeeld noemt hij de kleinschalige praktijkproef Blockchain Kraamzorg met Mijn Zorg Log waarbij onderzocht wordt wat het gebruik van blockchaintechnologie in de praktijk betekent voor de administratieve processen in de kraamzorg, cliënten, kraamverzorgenden, kraamzorgorganisatie en zorgverzekeraars. 

Bekroonde blockchaintoepassing

In 2017 is Mijn Zorg Log juridisch gecertificeerd door advocatenkantoor Pels Rijcken, technisch getoetst door de TU Delft en bekroond met de Computable Award voor beste ICT-project van het Jaar in de Zorg. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-13T10:56:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.