Proef met blockchain in de kraamzorg van start

Initiatiefnemers: eerste blockchainbaby is een feit

Dit artikel delen:

Meerdere partijen in de kraamzorg zijn een proef gestart met blockchain. Die technologie wordt ingezet voor het plannen van kraamzorg. De proef duurt drie maanden. Ongeveer vijftig kraamgezinnen maken gebruik van de blockchaintoepassing ‘Mijn Zorg Log’. Deelnemers zijn: coöperatie VGZ, Zorginstituut Nederland en kraamzorgorganisaties Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA.

Tijdens de proefperiode wordt getoetst wat de toepassing van blockchaintechnologie in de praktijk betekent voor de administratieve processen rondom kraamzorg. Blockchainspecialist Ledger Leopard ontwikkelde in opdracht van Zorginstituut Nederland in 2017 het juridisch gecertificeerde Mijn Zorg Log en staat daarmee naar eigen zeggen aan de wieg van de eerste blockchainbaby.

VGZ hoopt met de blockchaintechnologie de administratieve druk voor zorgverleners terug te dringen. Daarnaast moet de techniek leiden tot lagere kosten voor de verzekeraar zelf. De controle van de gewerkte uren van de kraamhulp, de verwerking ervan en de financiële afwikkeling wordt zonder tussenkomst van derden bijgehouden in de Mijn Zorg Log-app. Een en ander moet ook leiden tot een makkelijkere afwikkeling van declaraties. 

Controle over eigen zorggegevens

Jeroen van Megchelen, ceo Ledger Leopard: ‘Toen wij vorig jaar van Zorginstituut Nederland de opdracht kregen om een blockchaintoepassing voor de zorg te ontwikkelen, wist ik dat dit een belangrijk moment was. Nu moesten we laten zien waarom blockchain de toekomst is. Zorginstituut Nederland wilde inzicht krijgen in de mogelijkheden en consequenties van blockchaintechnologie voor de bestaande processen, wet- en regelgeving en technieken in de zorg. We zijn gaan bouwen en zo is Mijn Zorg Log ontstaan.’

Coöperatie VGZ en Zorginstituut Nederland willen toetsen of het mogelijk is om de burger meer controle te geven over z’n eigen zorggegevens. Van Megchelen is er van overtuigd dat dit met blockchain kan: ‘Blockchain heeft vier unieke eigenschappen die de technologie uniek, veilig en betrouwbaar maken en dit zie je ook terug in Mijn Zorg Log. Verschillende databronnen worden met elkaar verbonden, de gebruiker is de baas, de ingevoerde data is onweerlegbaar en alles werkt sneller, efficiënter en is daardoor goedkoper. Uit de proef met Mijn Zorg Log moet blijken of het administratieve proces daadwerkelijk geoptimaliseerd kan worden met behulp van blockchaintechnologie.’

Eerste ‘blockchainbaby’

Aan de praktijkproef nemen drie kraamzorgorganisaties deel. Vorige week was het zover en kwam volgens de initiatiefnemers de eerste 'blockchainbaby’ ter wereld. De kraamverzorgenden en de jonge moeders houden hun urenregistratie bij op een smartphone met Mijn Zorg Log. Hierdoor zijn de geregistreerde uren vastgelegd en direct inzichtelijk voor de verschillende partijen die bij de kraamzorg betrokken zijn. De moeder bepaalt zelf welke partijen zij toegang geeft tot haar gegevens. En zij heeft bovendien realtime inzicht in hoeveel uren kraamzorg zij nog over heeft in haar budget. Controle achteraf is dus niet meer noodzakelijk. Eind april verwachten de partijen de eerste resultaten.

Bekroonde blockchaintoepassing

In 2017 is Mijn Zorg Log juridisch gecertificeerd door advocatenkantoor Pels Rijcken, technisch getoetst door de TU Delft en bekroond met de Computable Award voor beste ICT-project van het Jaar in de Zorg.

Blockchain in de kraamzorg

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-01T09:43:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.