Sioux financiert precisiekankerbehandeling

Drie miljoen naar baanbrekende Histolog-scanner

Dit artikel delen:

Histolog Scanner v2 vergroot het vermogen van artsen om de tumormarges nauwkeuriger te bepalen tijdens de operatie.

Sioux Tech Fund, het investeringsfonds van het Eindhovense hightechbedrijf Sioux, steekt drie miljoen euro in de ontwikkeling van het Histolog-systeem van het Zwitserse SamanTree Medical. De gepatenteerde oplossing van deze medische startup stelt artsen in staat tumoren met grote precisie en een hoge succesratio te verwijderen tijdens een (borst)operatie.

Jaarlijks vinden er in Europa en de VS meer dan een half miljoen borstsparende operaties plaats, waarvan een kwart opnieuw moet worden uitgevoerd. Chirurgen moeten elke operatie de perfecte balans vinden tussen het wegsnijden van voldoende weefsel (om een tweede operatie te voorkomen) en het besparen van zoveel mogelijk gezond weefsel.

Het bepalen van de marge gebeurt via histopathologie-microscopie. De resultaten hiervan zijn echter pas dagen na de operatie beschikbaar. SamanTree's Histolog evenwel maakt een realtime-margebeoordeling tijdens de operatie mogelijk, zonder aan nauwkeurigheid te verliezen.

Sioux levert naast een investering ook expertise in hightechproductie en data-analyse aan SamanTree. Het Eindhovense techbedrijf heeft de exclusieve productierechten van de medische machine verkregen en helpt SamanTree met de engineering van de Histolog-scanner met zijn kennis op het gebied van ai en big data.

Arnoud de Geus, director new business development bij Sioux, verwacht dat het innovatieve histologie-systeem voor een doorbraak gaat zorgen op het gebied van tumorchirurgie, digitale pathologie en nauwkeurige kankerbehandeling. ‘Een ontwikkeling waar wij als Sioux graag onderdeel van zijn en aan mee willen bouwen’, aldus De Geus.

Investeringspartners

Behalve van Sioux ontvangt SamanTree ook een bijdrage van andere investeringspartners, in totaal goed voor ruim acht miljoen euro: Panakès Partners, BOM Capital en B-to-V Partners. In september van vorig jaar verleende de Europese Innovatieraad de Zwitsers al 2,6 miljoen euro via het Horizon2020 MKB-instrumentenprogramma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-09T16:00:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.