Astmapatiënt blijft therapie trouw dankzij sensoren

Dit artikel delen:

De iot-toepassing ACT4Y’s van EIT Digital blijkt volgens onderzoek van de Universiteit van Twente de therapietrouw van astmapatiënten met 52 procent te verhogen en tevens een juiste inhalatietechniek te bevorderen. Zo is de inhalatietechniek (+48 procent) en de Astma Controle testscore, een klinische maatstaf, significant beter (+40,9 procent).

Dit blijkt uit het voorlopig validatieonderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met apotheekgroep Unifar.

Concreet houdt de Asthma Control For You (ACT4Y)-technologie in dat patiënten add-on-sensoren krijgen die ze aan hun eigen inhalatoren kunnen hechten. Die add-ons houden bij wanneer een patiënt medicatie inneemt en registeren andere parameters zoals een indicatie over de inhalatietechniek en de inhalatiekwaliteit. De patiënt bouwt zo zonder zelf moeite te hoeven doen een soort dagboek op van zijn therapietrouw. Apothekers kunnen op basis van deze gegevens, die ze inlezen in een webtoepassing, beter op maat gesneden advies geven. Hiermee worden volgens de makers onnodige longaanvallen en dus ook eerste hulp of zelfs ziekenhuisopnames te voorkomen.

De Universiteit Twente, de Britse fabrikant van slimme inhalatoren Amiko en het Italiaanse telegeneeskundebedrijf Santer Replyh hebben samen met EIT Digital ACT4Y ontwikkeld.  

EIT

Het EIT Digital is een Europees innovatie- en educatienetwerk dat bijna tweehonderd bedrijven, startups, universiteiten en onderzoekscentra verenigt. Het instituut heeft als doel technologische innovatie te ondersteunen en ondernemerstalent aan te wakkeren door opleidingen te geven, als accelerator te dienen en bedrijven algemeen te ondersteunen. Op die manier moet er Europese economische groei bewerkstelligd worden.

Het hoofdkwartier van het EIT Digital is in Brussel gevestigd. Ook zijn er afdelingen in Berlijn, Eindhoven, Londen en Helsinki en een hub in Silicon Valley. De werking van het EIT Digital wordt jaarlijks met ongeveer honderd miljoen euro Europees geld gefinancierd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-14T10:07:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.