Patiënten meten via app eigen bloeddruk

Bezoek aan huisarts maakt plaats voor e-consult

Patiënten met een hoge bloeddruk hoeven de deur niet meer uit voor een bloeddrukmeting om hun medicijndosering te bepalen. In samenwerking met het UMC Utrecht heeft het bedrijf Medicine Men uit Abcoude een app ontwikkeld waarmee patiënten thuis hun bloeddruk meten en via een e-consult de resultaten aan hun huisarts doorgeven. De arts bepaalt vervolgens de medicijndosering.

De app, genaamd EmmaHBPM, is volgens de Europese richtlijnen rondom hoge bloeddruk betrouwbaarder dan de meting in de spreekkamer. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de app.  

Thuismeting

"Na iedere ingestelde periode kan de huisarts op afstand met de patiënt overleggen en, indien nodig, de medicatie aanpassen."

Medicine Men ontwikkelde EmmaHBPM Medicatietitratie (titratie is een scheikundige techniek, die het mogelijk maakt de concentratie van een bepaalde stof in een oplossing te bepalen) in samenwerking met de afdeling vasculaire geneeskunde van het UMC Utrecht en Huisartsen Utrecht Stad. De huisarts registreert de patiënt op de EmmaHBPM-webpagina en geef een bloeddrukpakketje mee aan de patiënt. Die installeert thuis de app en start onder begeleiding van de app met meten. Zodra er voldoende valide metingen zijn, ontvangt de huisarts een melding en is te starten met titratie. De dokter ziet namelijk alle metingen op een dashboard. Na elke ingestelde periode kan de huisarts op afstand met de patiënt overleggen en, indien nodig, de medicatie aanpassen.

Parameters

EmmaHBPM kent drie modules: diagnostiek voor een diagnostische meting om te controleren of een patiënt mogelijk hypertensie heeft; medicatietitratie voor een medicatie-instelperiode en monitoring voor permanente bloeddrukbewaking thuis. Voor internisten in ziekenhuizen en zbc’s bestaat er nog de extended care optie, waarmee artsen zelf de meetfrequentie over langere tijd kunnen instellen.

EmmaHBPM wordt ook ingezet voor onderzoek. Researchers kunnen zelf de parameters instellen en desgewenst vragen en gevalideerde vragenlijsten opgeven die patiënten op de app kunnen beantwoorden. Bovendien kunnen zij via het Emma-platform andere parameters, zoals gewicht, stappen, hartslag, temperatuur of slaap meten.

Medicine Men, UMC en HUS

Medicine Men uit Abcoude is ontwikkelaar van het Emma Connected Care-platform voor chronische patiënten, EmmaHBPM voor bloeddrukmeting, EmmaCOPD voor exacerbatieherkenning en Emma Medicatie voor medicatietrouw. Medicine Men werkt samen met UMC Utrecht, Amsterdam UMC, Leiden UMC, Bravis ziekenhuis en tientallen huisartsenpraktijken.

Het UMC Utrecht is gespecialiseerd in de behandeling van hoge bloeddruk en heeft een speciale polikliniek voor gecompliceerde hypertensie (hoge bloeddruk) waar patiënten met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk terecht kunnen voor diagnose en behandeling.

Huisartsen Utrecht Stad (HUS) is een samenwerkingsverband van alle Utrechtse huisartsen, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van zorgprogramma’s en -paden om zuinige en zinnige zorg te kunnen leveren aan de inwoners van Utrecht-stad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk, maar jammer dat men nog gebruik maakt van verouderde technologie
Vandaag de dag zijn er al bloeddruk horloges die hetzelfde doen met een goede nauwkeurigheid.

Het voordeel van een horloge tov een traditionele band bloeddrukmeter:
- Je wordt meerdere keren per dag gemeten, ook terwijl je slaapt.
Hierdoor krijg je een goed gemiddeld beeld van je bloeddruk onder verschillende inspanningsfases.
Je kunt overigens ook een losse meting handmatig doen.
- De nauwkeurigheid van dergelijke horloges doet niet meer onder voor de ouderwetse band meter en evt. kun je een correctiefactor instellen als je deze gelijk wil instellen (afwijkingen waren in al mijn testen max. 5mg (gelijke momentmetingen op zelfde arm))
- Het voordeel van meerdere meetmomenten op 1 dag geeft een goed gemiddeld beeld
- gebruiksvriendelijkheid en -gemak
- Bijdragen aan het verlagen van de PERSOONLIJKE stressfactor (omdat je niet wanneer je gemeten wordt).
- Horloge apparatuur is vele malen goedkoper
- Horloge kun je overal meenemen en heeft ook nog andere nuttige Health functies
(flexibiliteit: je neemt je horloge overal mee naar toe en niemand ziet dat je meet of gemeten wordt).
- Het leuke is dat je het ook kunt combineren door af en toe een bandmeter meting te doen, zie het als een ijkmomentje, dat je zeker weet dat je horloge goed werkt.
- Een horloge werkt vaak geruststellend ipv een momentmeting bij de dokter.
etc.


Buiten Nederland is de acceptatie van dergelijke horloges al verder dan in Nederland, maar ja Nederland heeft altijd 5 jaar meer nodig dan andere landen om producten te accepteren. Wij gaan voor de 100%, terwijl sommige landen al tevreden zijn met 90%, ja daar mag je wat van vinden, maar dat is waar je het mee moet doen.
De medische wereld is nog niet bekend met dergelijke nieuwe technologie, waardoor ze het lastig, misschien zelfs wel eng vinden, dan wel vragen hebben wat andere ervan vinden, dan wel hoe zit het met aansprakelijkheid als....(simpel gezegd markt acceptatie door alle betrokken partijen heeft nog even wat tijd nodig, maar ja dat doet niets aan hoe dergelijke technologie vandaag de dag al werkt c.q. beschikbaar is. Heb je hoge of lage bloeddruk en schaf er een aan naast je eigen bloeddrukmeter en ervaar zelf.
Dit helpt jou en ook de medische wereld om sneller te innoveren v.w.b. dergelijke producten.

Voor de goede orde: Er is niets mis met de oude bandmeter apparatuur en de wijze waarop men dit nu doet.
Ik vind het alleen jammer dat ze deze innoverende stap niet durven te zetten.
Daarnaast hoop ik niet dat mensen nu meerdere keren per dag een bandmeter bloeddruk test gaan doen, want dat afknijpen is niet altijd bevorderlijk, haha ;-)


- Omron heeft een leuk model met goede app, kortom de betrouwbaarste partij verkoopt ze ook al.
- Wil je wat goedkoper, maar toch heel goed, kijk dan eens naar bijv. Congdi (aliexpress). Voor ca. 35 euro heb je al een leuke betrouwbare bloeddrukmeter. De app heeft echter nog wel wat ontwikkeling nodig.

Behalve dit is het ook al mogelijk ECG+PPG te meten en natuurlijk je bloeddruk.

@itsmeguys:
De vraag is wat is "goede nauwkeurigheid" ... op een bloeddruk van 140/90 is 5 een afwijking van 3,6-5.6%. Voor thuisgebruik is dat misschien acceptabel, maar is deze marge ook acceptabel wanneer er beslissingen genomen moeten worden over medicatie of behandeling?

De reden dat innovaties in de medische sector soms zo langzaam gaan, is dat er een zeer uitgebreid validatietraject nodig is om aan te tonen dat de producten betrouwbaar zijn. Dit heeft op zijn beurt weer alles te maken met de risico's voor de patiënt en aansprakelijkheden in geval er iets misgaat met de patiënt.

Overigens heb ik wel het idee dat je appels met peren aan het vergelijken bent: omrom heeft inderdaad een FDA Approved smartwatch met bloeddrukmeter van ong €400; ik denk niet dat je dit qua betrouwbaarheid kunt vergelijken met een Aliexpress horloge van €35

De vraag is of je je gezondheid af wil laten hangen van een Chinese prul van €35, of dan toch maar liever de ouderwetse band gebruikt (het omron horloge is nog niet vrijgegeven voor de Nederlandse markt zover ik kon achterhalen)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-03T09:55:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.