Nog dertien ziekenhuizen zonder patiëntportaal

Vanaf juli 2020 zijn ziekenhuizen verplicht om patiënten online inzage in hun dossier te bieden

Dit artikel delen:
arts

Dertien Nederlandse ziekenhuizen hebben nog geen portaal waarin patiënten hun medische gegevens kunnen inzien. Vanaf volgend jaar juli is dit verplicht.

60 van de 73 ziekenhuizen stellen medische gegevens online beschikbaar via een patiëntportaal. Dat zijn er elf meer dan vorig jaar. De dertien ziekenhuizen die zo'n portal nog niet hebben, lanceren deze binnenkort, blijkt uit onderzoek van Nictiz. Het expertisecentrum op het gebied van e-health houdt jaarlijks bij hoe ziekenhuizen hun patiënten online van dienst zijn.

Online-inzage geeft patiënten meer inzicht in hun gezondheid, doordat ze over hun eigen patiëntgegevens beschikken. In vrijwel alle portalen kunnen patiënten hun laboratoriumresultaten bekijken. Veruit de meeste online-omgevingen bieden ook de verslagen van radiologie en beeldvormend onderzoek, zoals ct-scans en echografie. Röntgenfoto's en mri-scans zijn dan weer in geen enkele portal beschikbaar, terwijl dat vorig jaar bij vier portals wel het geval was.

Invloed op eigen zorg

In drie kwart van de online-portalen kunnen patiënten hun medicatieoverzicht inzien en in een kwart kunnen ze herhaalrecepten aanvragen. Volgens de onderzoekers van Nictiz komt het steeds vaker voor dat ziekenhuizen en patiënten gegevens digitaal uitwisselen. Doordat patiënten zich beter kunnen voorbereiden op het gesprek met hun arts, krijgen ze meer invloed op hun eigen zorg.

Volgens Nictiz zijn alle zestig portals voorzien van tweefactorauthenticatie. Vijftig daarvan gebruiken DigiD met sms. Met de komst van de Wet digitale overheid moeten ook ziekenhuizen vanaf 2020 het inlogniveau verhogen. Patiënten moeten dan eenmalig hun paspoort, rijbewijs of id-kaart toevoegen aan het inlogproces.

Digitale toegang tot medische dossiers is een doelstelling van de overheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat vanaf 1 juli 2020 iedereen zijn of haar medische gegevens digitaal kan inzien en eigen gegevens kan toevoegen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-04T11:24:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.