Den Haag zet met proeftuinen in op zorginnovatie

Stad wil ruim 80.000 65-plussers langer thuis laten wonen

Dit artikel delen:

Om kleine en grote innovaties in de zorg te testen, moeten er meerdere proeftuinen in Den Haag komen. Dit zegt Kavita Parbhuyadal. De wethouder Zorg, jeugd en volksgezondheid reageert hiermee op de uitkomsten van onderzoek waaruit blijkt dat inwoners door middel van zorginnovatie langer in goede gezondheid thuis kunnen wonen.

De wethouder werkt momenteel aan het zorginnovatieplan. Het plan voor meerdere proeftuinen is daarin opgenomen. In het nieuwe coalitieakkoord is zorginnovatie als een van de speerpunten van dit college aangemerkt.

Ervaarwoning

"Mijn doel is dat we alle ouderen informeren en bekend maken met deze technologie"

In Den Haag is er al een proeftuin zorginnovatie (Living Lab), de zogenaamde iZi-ervaarwoning, in het stadsdeel Escamp. In deze woning zijn vele vormen van innovaties in de zorg toegepast. Grote innovaties zoals een aangepast toilet, tot meer eenvoudige zoals speciale bewaarbussen die met een vinger te openen zijn.

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag is gebleken dat mensen dankzij de hulp van deze technologie langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De hulpmiddelen in de woning zijn geselecteerd door de bewoners van het seniorencomplex waar de ervaarwoning onderdeel van is. Deze bewoners hebben de verschillende hulpmiddelen ook een jaar lang thuis uit kunnen proberen. Het gebruik hiervan is vervolgens ondersteund en gemonitord door het iZi-team. Deze ervaarwoning bleek een groot succes. ‘Dit was het grootste onderzoek ooit in Den Haag naar innovaties in de zorg en dat konden we doen dankzij het iZi-project', aldus Parbhudayal.

Aan Den Haag FM vertelt de wethouder dat de ervaarwoning vier jaar lang is getest. Ook geeft ze aan het liefst alle ouderen te helpen. 'Den Haag telt 80.000 65-plussers, waarvan de helft 75 jaar of ouder is en daar woont negentig procent van thuis. Zorgen dat deze mensen thuis kunnen blijven wonen en dat het aangenaam is, dat is mijn wens. Mijn doel is dat we alle ouderen informeren en bekend maken met deze technologie.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-30T11:35:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.