Philips, VWS en Erasmus MC komen met coronaportaal

Dit artikel delen:

Technologiebedrijf Philips, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Erasmus Medisch Centrum openen een online-coronaportaal. Ziekenhuizen kunnen hier patiëntinformatie met elkaar delen als patiënten wegens het coronavirus verplaatst worden naar een ander ziekenhuis.

Via het portaal kunnen radiologische beelden, verslagen, documenten en andere relevante informatie over een patiënt beschikbaar gemaakt worden voor het ontvangende ziekenhuis. Hiermee kan de spreiding van coronapatiënten worden ondersteund, zo meldt Philips op zijn site.

Simon Vermeer, cio bij het Erasmus MC, geeft aan dat de oplossing van Philips in deze tijd een landelijke dekkende mogelijkheid biedt om op snelle en veilige wijze patiëntgegevens te delen tussen ziekenhuizen.

Henk Valk, ceo bij Philips Benelux, geeft aan dat het portaal is gebaseerd op het interoperabiliteitssysteem van Forcare, dat Philips in 2017 overnam. Het is niet rechtstreeks gekoppeld aan ziekenhuissystemen, zoals het epd, het pacs (picture archiving en communication system) of het laboratoriumsysteem. Patiëntinformatie dient daarom omwille van snelheid in het portaal te worden aangemeld. ‘Bij de uitwisseling van medische data is en blijft veiligheid van groot belang, ook in tijden van crisis’, benadrukt Valk. Het ziekenhuis waarnaar de patiënt is overgeplaatst, krijgt daarom pas toegang tot informatie met betrekking tot de patiënt van het verzendende ziekenhuis, nadat het eerste ziekenhuis en de patiënt daarvoor expliciete toestemming hebben gegeven.

Het portaal voldoet overigens aan de standaarden NEN7510 en ISO27001 en is kosteloos beschikbaar voor alle ziekenhuizen voor de duur van de crisis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-16T11:35:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.