Atos mobiliseert expertise tegen corona

Dienstverlener stelt kennis en supercomputers beschikbaar ter bestrijding van Covid-19-virus

Dit artikel delen:
Atos

Het Franse Atos sluit zich aan bij de lange lijst technologiebedrijven die expertise en computerkracht leveren in de strijd tegen het Covid-19-virus. De ict-dienstverlener ontwikkelde onder meer een ‘epidemisch managementsysteem’ (EpiSYS), dat gegevens over het virus snel en gemakkelijk beschikbaar maakt.

Atos heeft expertise in de publieke sector en de gezondheidszorg en die kennis kwam van pas bij het maken van het EpiSYS, zo zegt het bedrijf in een persbericht. Dit systeem kan gegevens van patiënten en het virus opslaan en beheren, inclusief real-time tracking & tracing van incidenten met patiënten. Op die manier krijgen zorgverleners een nauwkeurig overzicht van de epidemiologische situatie. EpiSYS is begin mei in Oostenrijk gelanceerd om de verspreiding van Covid-19 onder controle te krijgen en om strategische besluitvorming te ondersteunen.

Naast EpiSYS stelt Atos ook rekenkracht van zijn supercomputers ter beschikking aan de onderzoekers. Deze krachtige machines zijn in staat complexe berekeningen snel uit te voeren. Ze worden ingezet voor simulaties, de ontwikkeling van voorspellende modellen, analyses van de verspreiding van het virus en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Twee van de krachtigste apparaten zijn actief in Frankrijk: Joliot-Curie in het supercomputing center (TGCC) van de Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA) en Occigen in het National Computing Center for Higher Education (CINES). Zij bieden Europese onderzoeksteams die zijn betrokken in de strijd tegen Covid-19, directe toegang tot omvangrijke resources.

Proteïnen

In het Verenigd Koninkrijk biedt Atos’ BullSequana-supercomputer rekenkracht aan het Hartree Centre om simulaties uit te voeren rond het gedrag van proteïnen in het coronavirus. Daarnaast wordt de Jade AI supercomputing-faciliteit, die Atos beheert, voor biomoleculaire simulaties gebruikt door academici van de universiteiten van Oxford, Cambridge en Southampton. Deze supercomputer is onderdeel van het Science & Technology Facilities Council (STFC). De machine helpt bij de ontwikkeling van een vaccin en een geneesmiddel en om een beter begrip te krijgen van de moleculaire structuur van het virus. Ook in Brazilië en Tsjechië worden apparaten van Atos ingezet om onderzoek naar Covid-19 te faciliteren.

In de Verenigde Staten, ten slotte, is Atos onderdeel van de ‘Covid-19 Dataset Challenge’, een internationale competitie die door het Witte Huis is gelanceerd. Daarbij worden experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning ingezet om belangrijke vragen over Covid-19 te beantwoorden. Een team van tien Atos-werknemers is werkzaam binnen dit project.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-08T16:06:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.