Vier GGD’s in praktijkstest corona-app

Dit artikel delen:

Naast de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) van de regio’s Twente en Drenthe sluiten ook de GGD Gelderland Zuid en de GGD Noord- en Oost-Gelderland aan bij een praktijktest met de CoronaMelder-app. Die app voor bron- en contactonderzoek bij Covid-19 is vanaf vandaag te downloaden via appstores.

Aanvankelijk zouden alleen de GGD’s van Twente en Drenthe meedoen. Inmiddels hebben ook de GGD Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid hun medewerking toegezegd. De gezondheidsdienst voor Noord- en Oost Gelderland is actief in 22 gemeenten op de Veluwe en in de Achterhoek. Onder GGD Gelderland Zuid vallen onder meer de steden Nijmegen en Tiel.

Meer GGD's sluiten aan

Volgens Brenno de Winter, die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bij het maken van de app adviseert over informatiebeveiliging en privacybescherming, is na enige koudwatervrees sprake van een ‘zwaan-kleef-aan-effect’. Hij verwacht dat de komende periode meer GGD’s zullen aansluiten om gegevens uit de app op te nemen in hun procedures voor bron- en contactonderzoek.

De Winter vertelt dat de GGD’s met name nog vragen hebben over privacy en de gevolgen voor de druk op hun bron- en contactonderzoekteams. Hij ziet de app juist als aanvulling op de onderzoeken die nu per telefoon worden gedaan. Hij legt uit dat de GGD betrokkenen die de app gedownload hebben, vraagt om een code uit de app te delen om zo uitbraken sneller in beeld te krijgen. Daarbij moeten privacy en security gewaarborgd zijn. In onderstaande video wordt de werking van de app uitgelegd (tekst gaat na video verder).

CoronaMelder-app

CoronaMelder-app

Eind augustus 2020 valt het politieke besluit of de app landelijk wordt ingevoerd. De corona-app wordt ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS. Dat gebeurt in samenwerking met het RIVM en de GGD. Rond 1 september moet de CoronaMelder-app landelijk beschikbaar zijn. Het gebruik van de app is niet verplicht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik mis is welke eisen aan de telefoon gesteld worden. Moet ik bijv. locatie inschakelen? Dat doe ik liever niet omdat m'n accu dan veel sneller leeg is en dat ik later in Google zie waar ik geweest ben....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-17T11:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.