Nog geen intrekking van qr-code bij positieve test

Minister Hugo de Jonge vindt privacybezwaren te groot

Dit artikel delen:

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ziet voorlopig nog geen mogelijkheden tot het intrekken van qr-codes bij positieve testen. Het op afstand intrekken of ongeldig maken van corona-toegangsbewijzen stuit op technische bezwaren. Zo’n actie zou afbreuk doen aan de hoge eisen van privacybescherming.

Dit stelt de bewindsman in antwoord op Kamervragen van Aukje de Vries (VVD). Om te kijken of digitale qr-codes toch zijn in te trekken heeft de minister de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 om advies gevraagd. De commissie moet onderzoeken hoe de CoronaCheck-app kan worden aangepast zonder de privacy aan te tasten.
  
Volgens De Jonge is intrekking onnodig als mensen zich bij een eventuele besmetting aan de voorschriften houden. Bij een positieve uitslag blijf je thuis en gebruik je de qr-code niet voor toegang, stelt hij. De minister vindt bescherming van persoonsgegevens belangrijker dan het tegengaan van misbruik. Niet iedereen op zijn ministerie is het met die afweging eens.  
De bewindsman wijst erop dat de CoronaCheck-app is ontwikkeld volgens de principes van privacy en security by design. Door deze ontwerpkeuzes bevat het corona-toegangsbewijs te weinig informatie om de qr-code in te trekken.
  
Het intrekken van papieren bewijzen op afstand kan niet. Controle langs de deur brengt privacyproblemen met zich mee. De kans bestaat dan dat lijsten van besmette mensen uitlekken. 

Alternatieven?

Volgens De Jonge zouden bewijzen in de app wellicht wel technisch kunnen worden ingetrokken. Een mogelijke werkwijze daarbij kan zijn dat mensen verplicht worden om bijvoorbeeld elke dag met DigiD in te loggen bij de GGD. Ze kunnen dan checken dat ze niet recent positief zijn getest. Afgesproken kan worden dat alleen als mensen dat doen hun qr-code geldig blijft. Ook dit brengt allerlei risico’s met zich mee. Het leidt tot hoge kosten en overbelasting van systemen. Bovendien sluit het heel veel mensen uit, zoals de groep mensen die niet beschikt over DigiD of een Burgerservicenummer.

Overigens is het in België geen probleem om QR-codes in te trekken. De Belgen gebruiken namelijk het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) waarbij qr-codes zijn te herleiden naar een bepaald persoon. Door deze op een lijst te plaatsen kan de code ongeldig worden gemaakt. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit doet overigens onderzoek naar een mogelijk datalek bij een versleutelde lijst met ruim 39.000 codes die gebruikt wordt om qr-codes te blokkeren bij scannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De ontwerpfout aangaande het intrekken van codes is een beetje dom maar het Nederlandse systeem is nog altijd te verkiezen boven Europese oplossing doordat privacy uiteindelijk niet onbelangrijk is. Tenslotte is er sowieso argwaan tegen de vrijwaringsbewijzen nu blijkt dat de vaccinatie geen garanties biedt tegen transmissie. Na 6 maanden is het verschil tussen gevaccineerd en ongevaccineerd blijkbaar te verwaarlozen terwijl ook het risico van ziekenhuis opname bijna exponentioneel stijgt in de bepaalde leeftijdsgroepen, wat betreft foutjes denk ik dat we ons eerder druk moeten maken om het gevoerde beleid.

Hoezo “nu blijkt dat de vaccinatie geen garanties biedt tegen transmissie”. Welk vaccin doet dat wel voor 100%. Ewout, je gelooft toch niet in 100% veilig dansen met Jansen alleen omdat een politicus zoiets heeft gezegd? En dan ook nog eens protectie meteen na de vaccinatie? Geen enkel medicijn preventief of curatief kan dat bieden en zeker niet over een langere periode bij respiratoire infecties door virussen. De leveranciers van vaccinaties zijn op dit punt duidelijk geweest. En dat “na 6 maanden is het verschil tussen gevaccineerd en ongevaccineerd blijkbaar te verwaarlozen” klopt ook niet. Je hebt het over relatieve verschillen in protectie. Bovendien wordt er geboosterd en dat behoort te worden meegenomen bij de verlenging van de qr-code. Het gaat om het totaal aan maatregelen en vooral menselijk gedrag. EN die moet je ook nog eens regelmatig bijstellen. Dat is net als in onze ICT. Wil je geen problemen met stelen, verminken of versleuteling van je bedrijfsdata, dan zeg je ook niet dat je rustig kunt gaan dansen omdat je een virusscanner gebruikt.

@Jaap
Melding van gisteren van 20 gestorvenen in Niederösterreich waren 12 ingeent en 1 zelfs geboostert.
De werkzaamheid van de vaccinatie is niet erg goed.

Helaas Jan. Vooral bij oudere mensen, obese mensen en rokers, zie je de beperkingen van medicatie. En ook de curatieve medicijnen werken nog niet voldoende. Niet gevaccineerden lopen meer gevaar en geven meer door, dat is wel heel duidelijk. Het huidige kabinet zigzagt en twijfelt wat ze met de qr-code moeten doen en in hoeverre dat nu nog zin heeft. De qr-code is nu vooral van belang voor mensen die naar het buitenland gaan, bijvoorbeeld om in de Alpen te gaan skiën.
Het beloofde volgende kabinet met nieuw elan en veel nieuwe gezichten, zal straks geconfronteerd worden met een parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie. Ben benieuwd wat dan naar buiten komt. Dus wie weet hoe snel Rutte weer demissionair zal worden. En zal hij de zwarte piet dan weer kunnen doorschuiven?

@Jan De werking is geen 100% en het zijn statistieken. Begrijp dat in Nederland zo een 70% op de IC niet is gevaccineerd. Als je dat afzet tegen de verhouding tussen wel/niet gevaccineerd, (grofweg 80/20) dan is de conclusie dat het vaccin zijn werk doet. Begrijp ook dat het vaccin minder goed werkt voor nieuwe varianten en dat een boosterprik nodig is om de bescherming op te krikken. Was er geen vaccin geweest dan was de ellende niet te overzien.

Tikkie terug Jaap want het waren zeker niet alleen de politici die ons dingen beloofden welke achteraf niet blijken te kloppen. Het was vooral - zie eerdere discussie begin dit jaar - een machtige lobby in Brussel die de spuit van een paar leveranciers als de enige uitweg in een pandemie ziet terwijl de nationalistische 'placebogroep' in Nederland ondertussen een herstelbewijs heeft met een geldigheid van 12 maanden. Ik heb het namelijk niet over 100% veilig maar over de 50/50 bescherming doordat leveranciers NIET DUIDELIJK zijn geweest over de duur van bescherming omdat de vaccins nog altijd in experimentele fase zitten. Als het wel duidelijk was geweest dat effectieve bescherming maar 6 maanden was dan hadden we beter later kunnen beginnen met prikken, we zijn begonnen toen de derde golf al op zijn retour was en we beginnen te laat met boosters. Wat betreft beleid spannen we naar mijn opinie telkens het paard achter de wagen en draai je zoals altijd de feiten weer eens om want zelfs een stofzuiger uit China biedt nog een betere garantie dan 9 maanden. Ondertussen komt dan ook langzaam maar zeker de maatschappelijke vraag of het niet efficiënter is om te genezen in plaats van te voorkomen want het leven blijft uiteindelijk een ongeneeslijke ziekte.

Ewout, ik dacht altijd dat juist jij lobbyisten nog minder vertrouwt dan politici. Moet ik dat beeld herzien?

En even vanuit de logica: pas na langer gebruik van een vaccin kan je goed bepalen hoe snel de werkzaamheid afneemt bij de diverse doelgroepen en bij de al bekende virusvarianten. Heel praktisch, je ziet vanzelf of en wanneer je weer moet boosteren. Bij een pandemie met miljoenen sterfgevallen wil je niet wachten op dat meer precieze, maar nog steeds statistisch resultaat. Wil je het precies weten, dan loop je achter de feiten aan. Men houdt nu aan dat de qr-code na 9 maanden niet meer geldig is.

Gelukkig hebben we naast ICT ook verstand van covid en politiek
Combineert goed met die 17 miljoen voetbalcoaches en formule 1 analysten die we al hebben in dit land

@oudlid Beloven en garanderen is er op dit moment niet bij. Niet voor politici en niet voor producenten van vaccins. Voor je het weet is er een nieuwe variant. Doortastend is het optreden met vaccineren en boosteren niet. Denk wel eens, het is net een ICT project en het gaat met de Hollandse slag. Niet teveel mopperen, het vaccineren gaat erg soepel is mijn ervaring. Afspraak maken gaat makkelijk, telefonisch of via prima apps/websites en aardige en behulpzame mensen ter plaatse. Vind het een luxe.

Als ik het goed begrijp vind jij dat er helemaal niets gedaan moet worden. Laat maar waaien en ons lot in Gods handen.

@Cynicus Klopt, 17 miljoen amateurvirologen.

@Jan
Wat is het doel van je post, zoek je medestanders tegen vaccinatie?

Het huidige corona vaccin is gemaakt als bescherming tegen de alfa-variant. Het is minder effectief tegen de delta-variant, en waarschijnlijk neemt de effectiviteit verder af tegen de omikron-variant.

Met andere woorden: er moeten (met gezwinde spoed) vaccins worden ontwikkeld voor nieuwere varianten.

Tot die tijd is vaccinatie de beste bescherming tegen corona, het is effectiever dan vitamine D of de tips van Blaaskaak Baudet of dansleraar Willem.

Goede hygiene, afstand houden, en de rest van de maatregelen kun je er zelf vast wel bij verzinnen, allemaal maatregelen die in meer of mindere mate de kans op besmetting verminderen en dus de kans op ziek worden of erger verlagen, zijn natuurlijk ook handig om op te volgen.

@Frank
ik ben zelf gevaccineerd.
Het enige dat werkelijk helpt is afstand houden.
In de medien wordt vaccineren tot heilige koe gemaakt maar ook gevaccineerden verspreiden het virus, die informatie kun je zelf opzoeken. Vaccineren beschermt niet de bevolking maar de persoon zelf.

https://www.rivm.nl/nieuws/vaccinatie-vermindert-overdracht-naar-ongevaccineerde-huisgenoten-bij-deltavariant-met-63

Jan, je kan bij COVID-19 inderdaad besmet worden na vaccinatie en dan zelf besmettelijk zijn en dus blijft afstand houden en hygiëne belangrijk. Maar zoals je weet, wordt de besmettelijkheid na vaccinatie gehalveerd bij de huidige virusvarianten en vaccins. En dat verlaagt weer het reproductiegetal, de verspreiding. Andere maatregelen blijven belangrijk. Maar dan moet je heilige huisjes niet uit de weg gaan, zoals we zien bij de QR-code en de CoronaCheck-app. De regering heeft besloten om met COVID-19 besmettingen anders om te gaan dan die met tuberculose, terwijl tuberculose minder besmettelijk is. De mogelijkheden van wet publieke gezondheid wordt niet ingezet. Vrijwilligheid en privacy staat centraal (ook al verwaarloost men in de praktijk de privacy juist op een gruwelijke wijze).
Is het bij jullie in Oostenrijk ook zo’n puinhoop op regeringsniveau?

@Jaap
3 kanseliers in 3 maanden en ook de tweede gezondheidsminister, de laatste kanselier heeft weer de helft van het team gewisseld. De "oud-kanselier" Kurz is aangeklaagd wegen korruptie en omkoopbaarheid.
Hoe bedoel je puinhoop ;-)

@Dino
bedankt voor de link.
Mij gaat het er om dat afstand nog steeds het beste helpt. Maar ik redeneer vanuit de oostenrijkse situatie dat eigenlijk een reusachtig Ischl is, zuipen tot omvallen, mekaar aanbrullen en dan gek opkijken dat de incidentiewaardes tot boven 2000 op 100.000 inwoner stijgt. Oostenrijkers behoren tot de grootste zuipers van europa . . . .

"zuipen tot omvallen, mekaar aanbrullen en dan gek opkijken". Ik dacht dat Brabanders dit jaar carnaval in Oeteldonk mochten vieren. :-)

Wat betreft de keuze tussen twee kwaden kun je het makkelijkste anticiperen op het kwaad dat te voorspellen is, de agenda van een lobbyist is tenslotte helder maar de technocraat kan een dubbele agenda hebben. Wel bij de les blijven Jaap - want CE-certificaat van EU DCC gaat vooral om de dwang vanuit Brussel richting de 1G van een vaccinatieplicht.

C.Ynicus vergeet dat Nederland zoveel voetbalcoaches heeft omdat de massa het spel onbetaald beoefend. Heeft C.Ynicus ook wat te zeggen over voetbal hooligans want als amateur immunoloog zie ik tijd kopen als oplossing met antibiotica, je komt in een wedloop als het virus zich telkens aan gaat passen. De vraag ging dus om genezen of voorkomen want een interventiestrategie die zich richt op het voorkomen van besmetting is met gemiddeld 22.000 positieve PCR-testen door een dominante variatie niet erg efficiënt.

Benieuwd wat nieuwste variatie gaat doen want ik geloof in god noch dogmatische autoriteit maar wel in de 'survival of the fittest' omdat uit zo'n 150 onafhankelijke onderzoeken in even zoveel landen blijkt dat antistoffen ook zonder vaccinatie aangemaakt kunnen worden welke veel langer bescherming bieden. En meer dan 2,6 miljoen Nederlanders hebben een besmetting zonder veel complicaties doorgemaakt, ik ben er één van. Verplichten tot booster terwijl de medische noodzaak ervan ontbreekt lijkt mij in strijd met de universele rechten van de mens.

Ik wens iedereen veel plezier in een maatschappij waarin je schuldig bent als je niet op tijd je prik gehaald hebt, ik zie juridisch wat beren op de weg die geplaveid worden met leugens want als je onschuld niet meer mag bewijzen dan is 2G het kiezen tussen twee kwaden.

@Jan, Dino
Er bestaan geen wondermiddelen tegen corona. In 100% isolatie van andere levende wezens leven is niet mogelijk, want dan komt de beschaving tot stilstand.

Dus je laten vaccineren en zo goed als mogelijk afstand houden (en ja, ik weet het, er zijn nog een paar) zijn de beste middelen tegen een infectie. Daarbij mag je best je gezonde verstand gebruiken, dus als je ziet dat de parkeerplaats van het tuincentrum bomvol staat, dan kun je misschien beter iets later dat doosje kerstballen halen.

Gevaccineerden zijn minder vatbaar voor corona, en ze geven het virus ook minder door. Vaccinatie beschermt de persoon en de samenleving. Niet 100%, want wondermiddelen bestaan niet.

Met zuipen en elkaar in het gezicht schreeuwen laat je niet duidelijk merken dat je over gezond verstand beschikt. Mogelijk levert dat de nodige Darwin awards op...

@oudlid
Vaccinatieplicht lijkt me niet wenselijk.

Ik ken twee bewust niet-gevaccineerden en dat zijn geen wappies. We hebben een verschillende mening over het vaccin, maar we delen de zorg over het virus en doen er moeite voor om de verspreiding in te dammen. Zij zijn niet het probleem.

Mensen die niet gevaccineerd willen worden en geen afstand houden en geen mensenmenigtes ontwijken en dus eigenlijk sch31t hebben aan alle maatregelen die bedoeld zijn om corona in te dammen aanspreken op hun gedrag kan wel, en moet ook. Ook zij maken deel uit van de samenleving, rekening houden met anderen is in verschillende wetten vastgelegd.

De meeste besmettingen in NL zijn er onder de basisschoolkinderen. Deze groep, tussen 4 en 12 jaar, is niet gevaccineerd. Zelf komen ze zonder veel complicaties door deze ziekte heen, maar ondertussen kunnen ze hun ouders (ook gevaccineerden) en kwetsbare grootouders (waar het vaccin al bijna uitgewerkt is als ze nog niet "geboosterd" zijn) besmetten.

Nogmaals: ik ben tegen verplichtingen mbt vaccinatie, maar mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheden vind ik normaal.

@Frank
we zijn het eens in de zin dat de vaccinatie geen wondermiddel is. Ik vindt dat afstand, masker en luchten voorrang moeten hebben, ben niet tegen vaccineren maar wel tegen een vaccinatieplicht.

Ewout, een CE-certificaat is een voor heel veel producten verplichte verklaring van de fabrikant dat het product “aan alle van toepassing zijnde Europese regels voldoet”. Als je niet in een plaggenhut woont, dan kan je die CE logo’s overal in huis vinden, ook onderop je laptop.

Het “blijkt dat antistoffen ook zonder vaccinatie aangemaakt kunnen worden welke veel langer bescherming bieden”. Omdat een virusinfectie breder en complexer wordt bestreden, dan de nagebootste infectie door vaccinatie (die alleen spike eiwitten laat ontstaan), kan de bescherming sterker zijn. Het gaat dus niet alleen om antistoffen. Alleen moet je wel eerst een COVID-19 infectie goed hebben doorstaan om van die bescherming plezier te hebben. Ca 20.000 Nederlanders kunnen dat niet navertellen; voor hen geen “survival of the fittest”. Nog veel meer mensen krijgen Long-COVID na een infectie (ca 20% van de geïnfecteerden). Long-COVID kan heel lang duren zoals de naam al aangeeft, net als bij Q-koorts.

Op dit moment is 72.9% van de Nederlandse bevolking gevaccineerd, dus 4,7 miljoen Nederlanders nog niet. Ca 2.6 miljoen Nederlanders zijn al een keer geïnfecteerd, dat is 15% van de bevolking. Dus op termijn kunnen ca 4 miljoen Nederlanders alsnog op jouw wijze zonder vaccinatie antistoffen gaan aanmaken. Maar hoeveel oversterfte wil je nog hebben? Sommigen vrouwen willen zonder vaccinatie zwanger worden, maar verliezen juist hun kind door een abortus naturalis nadat ze geïnfecteerd zijn. Het is slimmer om een infectie pas op te lopen nadat je ben gevaccineerd. Dit scheelt overigens ook veel ziekteverzuim en voorkomt daling van de productie. Een dag in een ziekenhuisbed is duur en ca 3 weken op de IC is heel erg duur. En dat moet vooral door de gevaccineerden betaald worden. Voor zwakke mensen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld ziekenhuiszorg, verpleegzorg, kan het heel naar aflopen als ze via de zorg een flinke COVID-19 infectie oplopen. Als mantelzorger neem ik mijn verantwoordelijkheid. Jammer dat lang niet elke zorgmedewerker dat ook doet, terwijl juist zij de gevolgen hebben gezien.

Vanuit een “survival of the fittest” gedachte ruimt een non-vaccinatie strategie natuurlijk lekker op bij ouderen, zwakkeren en streng religieuzen, maar ik vind het een onnodige menselijke tragedie met ook veel indirecte slachtoffers. Ewout, het is aan jou of je bij jouw keuze eventueel schuldig, bang of juist gelukkig, enz. voelt. Maar voordat je weer gaat klagen dat je andere landen of gelegenheden niet inkomt door jouw eigen keuze, andere mensen en andere landen hebben net zo veel recht om ook hun keuzes te maken.

Jaap,
Waar zal ik eens beginnen want wat betreft de zelf- en kameraden(lees mantelzorger)hulp heb ik al meer dan 17 jaar ervaring. En wat betreft de verkeerde zuinigheid zou ik het graag willen hebben over de 17.000 tot 20.000 mensen die jaarlijks overlijden door medicijngebruik. De keerzijde van de medaille die frikandellen-koning niet verteld is bijvoorbeeld orgaanschade bij een langdurig medicijngebruik. Een herhalingsrecept van elke 9 maanden terwijl we niet weten wat de effecten op de lange termijn van een mRNA vaccins zijn lijkt mij nogal een gok. Zeker voor (klein)kind van de rekening die volgens WHO maar 0,0025% kans heeft op een fatale afloop bij een besmetting.

Wat betreft de korte termijn is huidige interventiestrategie niet erg succesvol want het idee dat als ik de pil slik de buurvrouw niet zwanger wordt lijkt me biologisch onzin want zo werken mRNA vaccins volgens mij niet. En als iemand om wat voor reden (waaronder ook medicijngebruik valt) geen antistoffen aanmaakt dan zul je moeten kiezen voor een andere oplossing:

https://www.sanquin.nl/bloed-doneren/soorten-donaties/anti-covid

Zullen we het nog een keer hebben over genezen en voorkomen hebben want het wedden op één paard lijkt mij niet de beste risicospreiding. En ja, onderzoek naar een behandeling met plasma is nog gaande maar dat geldt ook voor fase 3 van mRNA vaccins. Nu zit er wel een verschil tussen iemand die al een kaartje voor de bus naar het Walhalla heeft en iemand die nog een toekomst heeft.

Oja, wat betreft de verkeerde zuinigheid van zelftesten als vervanger van 3G denk ik dat je met laatste iets meer zekerheid hebt door het proces. Maar echt zekerheid heb je natuurlijk pas met de 1G van serologische testen en never waste a good crisis verkrijg je hierdoor ook nog eens een heleboel informatie. Vergeet niet dat handel hierin meer oplevert dan de 9 miljoen van Sywert.

Ewout, zo kennen we je weer. Ik zal je nomineren voor de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Of moet het de Nobelprijs voor de Letterkunde zijn, of beiden?

Jaap,
Non blatare sed polire, niet lullen maar poetsen/polijsten want zoals elke medaille twee kanten heeft verkrijg je alleen door wrijving glans. En nee, ik hoef geen eretitel alleen wijs ik op het feit dat langdurig medicijngebruik in de palliatieve zorg erg hoog is. En wat betreft een prijs voor de literatuur moet je 'Stad der blinden' van nobelprijswinnaar José Saramago eens lezen.

Want misschien zie ik iets wat jij niet ziet als mantelzorger want de weg van de minste weerstand is de (blauwe?) pil met een verslavend medicijngebruik tot gevolg. En dan heb ik het niet alleen over slaapmiddelen, ontstekingsremmers en pijnstillers maar dus ook over methylfenidaat wat niet alleen gebruikt wordt door kinderen met ADHD. De schoolmeester heeft een opmerkelijk geloof in de belofte van een 'maakbaar' leven en hoe diep dit konijnenhol in Nederland is weet ik niet maar ik weet wel dat meer dan 1 miljoen Nederlanders een farmaceutische afhankelijkheid hebben welke voor sommmige als een geloof is.

De vraag was trouwens voorkomen of genezen want inderdaad is een nobelprijs voor de geneeskunde op zijn plaats als vaccins een niet werkend immuunsysteem kunnen herstellen. Dat is het kaartje naar onsterfelijkheid alleen is daar geen sprake van als we nog dezelfde maatregelen hebben als in 2020. En smoes dat het aan de ongevaccineerden ligt gaat niet meer op nu gevaccineerden een booster moeten halen. De cijfers liegen niet, politici wel want één dode is een tragedie maar duizenden doden zijn gewoon medische statistiek.

Natuurlijk is de aanval de beste verdediging maar als je het op de man gaat spelen dat wint het virus. Duiken en draaien is leuk voor de politiek maar de wetenschap gaat om feiten en leuk of niet maar het testen voor toegang geldt straks voor iedereen, argwaan is troef. Driemaal raden wie daar voordeel aan heeft als je de strategie van Machiavelli leest?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-30T18:29:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.