Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Microsoft en opwaarderen

Verandering van spijs doet opwaarderen. Enthousiaste gebruikers die willen overstappen naar Windows 2003 moeten eerst even nagaan welke applicaties - en welke versies daarvan - zij momenteel draaien. Vanzelfsprekend, maar in dit geval belangrijker dan ooit. Sommige van Microsofts eigen toepassingen draaien namelijk niet op het nieuwe serverbesturingssysteem.

Dit gaat niet over probleempjes met oeroude dos-desktopapplicaties, maar over serieuze servertoepassingen. De crux van deze incompatibiliteit zit 'm in de afhankelijkheid van die applicaties van de in Windows meegeleverde - pardon heren Gates en Ballmer: geïntegreerde - webserversoftware IIS (Internet Infomation Services). Deze productenkoppeling - wederom pardon: innovatie - biedt volgens de leverancier vele voordelen. Nu duiken duidelijke nadelen op. De softwareproducent heeft zijn notoire webserver namelijk geheel herschreven, met beveiliging eens n�et in het achterhoofd, maar juist direct voor ogen. Hierdoor zijn bepaalde mogelijkheden van de vorige versies niet aanwezig in de 'verbeterde' versie 6.0.
Veel functionaliteit in Windows Server 2003, inclusief IIS, is standaard uitgeschakeld om het beveiligingsniveau te verhogen. Indien het functioneren van oudere applicaties het inschakelen van functies vereist, vormt dat dus een beveiligingsrisico.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoeksbureaus gebruikers adviseren twaalf maanden geduld te hebben, of te wachten tot het eerste Service Pack verschijnt, alvorens zich aan de nieuwe Windows-versie te wagen. Volgens Gartner en IDC biedt versie 2003 evolutionaire verbeteringen en stabiliteit, maar is opwaardering op de korte termijn alleen aan te raden voor NT 4-gebruikers die van dat platform af willen, of voor bedrijven die meerdere servers willen consolideren.
Gelukkig is Microsoft overgegaan naar een abonnementsconstructie voor zijn softwarelicenties. Bedrijven betalen hierbij voor een bepaalde periode, waarin ze dan recht hebben op gebruik van alle Microsoft-software. Overigens verloopt de eerste termijn op 31 oktober. Het is te hopen dat nieuwe applicatieversies niet net daarna pas klaar zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.