Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Microsofts knullige licentiebeleid

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je nieuwe computer komt binnen en je kunt niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Meegeleverd is een oem ('original equipment manufacturer') Windows ME-licentie met het boekje 'Aan de slag'. Je kijkt het boekje even in - voor de wat gevorderde pc-gebruiker staat er niet veel nieuws in - en gaat aan de slag.

Na even te hebben gestoeid, ga je opruimen. Al die lege dozen en dat verpakkingsmateriaal moeten natuurlijk niet blijven liggen. Enkele minuten later heb je alles netjes opgeruimd en ben je een Windows-licentie armer. Helaas, op de cellofaanverpakking rond de Windows cd's en het boekje zat een stikker. Die stikker is je complete licentie! Als je daar te laat achter komt, zou je officieel dus nogmaals naar de winkel moeten om een licentie te kopen.
Stel echter dat jouw computerleverancier zo slim is geweest om, volgens de instructies van Microsoft, de stikker op de pc zelf te plakken. Op zich een leuk idee, zodat je aan de buitenkant van de pc kunt zien of er een legale versie van Windows op staat. Als je echter na een jaar besluit je pc te verkopen om een betere te kopen, ben je dus weer illegaal bezig volgens Microsoft, want de stikker is ook weg, en dus ben je je licentie kwijt.
Nu zal Microsoft dit niet bedoeld hebben als truc om zijn winst te verhogen, noch om ervoor te zorgen dat d�e mensen die nog wel legaal hun Windows-licentie kopen, nu ook als illegale gebruikers zijn aan te merken. Maar dit is wel het directe gevolg van de manier waarop Microsoft zijn licenties verkoopt en verpakt.
Ik hoop dat Microsoft hier op de korte termijn wat aan gaat doen. Er zijn helaas al genoeg voorbeelden bekend van eindgebruikers die hun licenties hebben weggegooid. En als het bedrijf dan toch bezig is de verpakking van de licenties aan te passen, mag het ook wat doen aan zijn milieuonvriendelijke handelwijze. Er zitten namelijk drie licenties in een doos van 22x16x17 cm waar er ook 21 in kunnen. Op deze manier wordt er zeven maal teveel verpakkingsmateriaal gebruikt, en moeten er zeven maal zo veel vrachtwagens rijden om de licenties te vervoeren.
 

Bonno Bloksma Enschede

Reactie

Met de oem Windows-licentie van meneer Bloksma is duidelijk een en ander misgegaan. Normaliter hoort de 'certificate of authenticity' (coa) sticker door de oem op de behuizing van de pc geplakt te worden. Kennelijk heeft de oem dat in dit geval niet gedaan. Dat is dus niet correct.
In de bijgeleverde documentatie staat overigens wat de oem-licentie precies inhoudt. De bewuste coa-sticker wordt daarin specifiek genoemd. De documentatie maakt het beslist duidelijk dat het bepaald onverstandig is om deze sticker weg te gooien. De oem-software met de bijbehorende licentie zijn onlosmakelijk verbonden met de pc waarop de oem de software heeft geïnstalleerd. Deze licentie is dus niet geldig voor een andere pc. Het is dus niet toegestaan om deze licentie 'mee te nemen' naar een nieuwe pc.
 
Aurelia van den Berg
Manager Marketing Services
Microsoft Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-27T00:00:00.000Z Bonno (e.a.) Bloksma
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.