Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Standpunt inzake Windows XP

Dit artikel delen:

Martijn, Ik heb je column gelezen (Computable, 21 december 2001), en ben een beetje verbaasd over je standpunt inzake Windows XP.

Dat je voorzichtig bent geworden valt te begrijpen, maar waar is de Martijn gebleven die alles wat ie in zijn handen kreeg, uitprobeerde?
Je probleem met ADSL komt mij bekend voor. Na veel onderzoek heb ik het artikel 'Adsl modem instellen onder Windows XP'. Sindsdien werkt het modem voortreffelijk.
Het is natuurlijk een gek voorstel van een vreemde, maar kom maar eens zelf op mijn gewone huis-tuin-en-keuken-pc het verschil zien tussen Windows 98 en Windows XP. Dan kun je er in elk geval beter over oordelen.
Met jonge honden zijn we niet meer te vergelijken, maar als groepje computerfanaten hebben wij (onder andere) Windows XP uitvoerig getest en zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Onze bevindingen zijn te lezen op onze website http://www.breekpunt.nl. Typ in het zoekvenster Windows XP. Je krijgt razendsnel een opsomming van artikelen en nieuws dat we hebben gewijd aan dat onderwerp. Daar kun je ook lezen dat onze seniormedewerker/stukjesschrijver 73 jaar is en zó weinig moeite had met het installeren van Windows XP dat hij zich nu gaat bezighouden met
Linux."
 
Johan Wijbenga, secretaris Stichting Breekpunt

Oplossing inbelproblemen

De twijfels van Martijn Hoogeveen over Microsoft (Computable, 21 december 2001) deel ik geheel. Ik denk wel dat het dominante besturingssysteem op de desktop per definitie het meest aangevallen en kwetsbare systeem zal zijn. Des te meer reden voor de maker om daar goed rekening mee te houden.
Voor adsl bestaat een oplossing om inbelproblemen voorgoed te verhelpen, indien een netwerkmodem wordt gebruikt. Die oplossing staat op: http://home.wanadoo.nl/vs_waart/alcatel/modem.html
Ik heb zelf onlangs adsl gekregen. Het werkte in één avond, maar niet onder Linux. De oplossing op genoemde site maakt het Alcatel-kastje echter tot een echte adsl-router annex firewall. Daardoor had ik ook onder Linux geen enkel probleem meer. Meteen dus maar een Linux-server ertussen gezet, die ook als server voor het hele gezin dient en de e-mail kan regelen, en een firewall, 'gateway', enzovoort (te vinden op http://www.e-smith.com).
 
Kees Lijkendijk

Linux in plaats van Microsoft

Na het lezen van de column van Martijn Hoogeveen (Computable, 21 december) doe ik de volgende aanbeveling. Wellicht is het verstandiger om over te stappen op een 'open source' besturingssysteem zoals Free BSD of Debian/GNU Linux. Dat is honderd procent gratis ! (Wat betaalt u per werkplek aan Microsoft?), Het is stabiel (Microsofts meest gevoelige servers draaien op Free BSD), goed tot extreem beveiligd. Debian draait zowel op een oude 486 als op een Pentium 4. Het geheugengebruik is in de hand te houden door de enorme keuze aan windowmanagers (KDE, GnomE, Window Maker , Blackbox, enzovoort).
Systeembeheerders kunnen zich aan hun eigenlijke werk wijden in plaats van Microsoft problemen op te lossen. Middels 'open source' is weerstand te beiden aan de langzamerhand dubieuze tendenzen van Microsoft!
 
Arnout Bruinsma

Naschrift

Linux vind ik wel aantrekkelijk. En ik ben een volledige Linux-adept met betrekking tot webservers. Maar voor de desktop twijfel ik nog. Vooral omdat ik ook gruwelverhalen hoorde over ondersteuning van 'peripherals' (drivers). De door Bruinsma genoemde punten onderschrijf ik volkomen. Alleen voor wat betreft systeembeheer verwacht ik dat er ook behoorlijk wat capaciteit nodig is.
Een aantal jaren terug hoopte ik dat Linux op de desktop net zo zou doorbreken als op de server. Maar door de gehechtheid aan een bepaalde desktop-configuratie, en het 'knutselgehalte' van de Linux-omgeving, is daar nog niet veel van terecht gekomen. Ook het terugtrekken van Corel en het
omvallen van Linux-distributies deed niet veel goed. Ik hoop samen met de heer Bruinsma dat de Linux ook de massa bereikt, waarmee het imperium Microsoft eindelijk eens zal worden beteugeld.
 
Martijn Hoogeveen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-25T00:00:00.000Z Johan (e.a.) Wijbenga
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.